16-metė, kuriai leista vienus metus nelankyti mokyklos, sulaukė studentų ovacijų JAV sostinėje įsikūrusiame George'o Washingtono universitete, kur vyko ceremonija.

„Politika, kuri leistų išspręsti šią krizę, šiuo metu tiesiog neegzistuoja“, – pareiškė G. Thunberg, atsistojusi ant pakylos, kad pasiektų mikrofoną.

„Būtent todėl kiekvienas iš mūsų turi stengtis iš visų jėgų, kad patrauktume kaltininkus atsakomybėn ir priverstume valdžią turinčius žmones imtis veiksmų“, – pridūrė ji.

Pasak aktyvistės, įteikta premija skirta ne tik jai, bet ir milijonams jaunuolių, nuo praėjusių metų kiekvieną penktadienį dalyvaujančių mokyklų protestuose, įkvėptuose sėdimojo streiko, kurį pernai rugpjūtį prie Švedijos parlamento rūmų pradėjo G. Thunberg.

Dar viena tokia akcija, „Pasaulio klimato streikas“, numatyta penktadienį, kai tūkstančiai Niujorko moksleivių su G. Thunberg priešakyje turėtų užplūsti miesto gatves, o juos palaikyti ruošiasi protestuotojai visame pasaulyje.

Šeštadienį Jungtinių Tautų būstinėje bus surengtas pirmasis Jaunimo klimato forumas, o pirmadienį – Klimato politikos forumas, kurį sušaukė JT vadovas, nes pasaulio didžiausios šalys teršėjos smarkiai atsilieka nuo užsibrėžtų tikslų mažinant šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą.

G. Thunberg pirmadienį pasakė griežtą kalbą apie planetos „naikinimą“ ir masines mirtis, kurias gali sukelti klimato kaita, vandens ir oro užteršimas ir mitybos grandinių naikinimas.

Tačiau ji taip pat užsiminė apie pastebimą „nubudimą“.

„Nors jis yra lėtas, tempas palaipsniui didėja, o diskusijų temos keičiasi, – pabrėžė ji. – Pasimatysime gatvėje!“

Paskui šalia jos ant scenos išėjo keli jaunieji amerikiečių aktyvistai.

„Jie tiesiog nebegali mūsų ignoruoti!“ – pareiškė 17-metis Jerome'as Fosteris.