„Jūs žinote, kad mes neigiamai vertiname įtampos didinimą regione, ir raginame visas regione ir už jo ribų esančias šalis nedaryti jokių skubotų žingsnių ar išvadų, galinčių dar labiau destabilizuoti [padėtį]. Atvirkščiai, [raginame] laikytis pozicijos, kuri padėtų amortizuoti dabar susidariusią įtampą“, – žurnalistams pareiškė Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas.

Taip jis atsakė į žurnalistų klausimą, ar susidariusi padėtis padidins įtampą regione, ir kaip Kremlius vertina JAV valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo pareiškimą, kad Iranas yra atsakingas už atakas prieš Saudo Arabijos naftos pramonės objektus.

„Kalbant apie kokias nors skubotas išvadas, mes niekada nebuvome ir nesame tokios linijos šalininkai“, – pridūrė D. Peskovas.

Po šeštadienio išpuolių prieš didžiausią naftos perdirbimo įmonę pasaulyje valstybinės energetikos milžinės „Saudi Aramco“ naftos perdirbimo gamyklą Abkaike ir prieš Churaiso naftos gavybos kompleksą, Saudo Arabijos naftos gavybos apimtys sumažėjo 5,7 mln. barelių per parą.

Atsakomybę už išpuolius kiek vėliau prisiėmė Jemene veikiančių husių sukilėlių pajėgos, bet JAV suabejojo šiuo prisipažinimu ir dėl atakų apkaltino Teheraną.

„Tuo metu, kai [Irano prezidentas Hassanas] Rouhani ir [URM vadovas Mohammadas Javadas] Zarifas apsimeta, kad užsiima diplomatija, Teheranas prisidėjo prie maždaug 100 išpuolių prieš Saudo Arabiją. Tuo metu, kai skamba raginimai deeskaluoti [konfliktą], Iranas įvykdė precedento neturinčią ataką prieš pasaulinę energijos resursų tiekimo sistemą. Nėra įrodymų, kad atakos buvo surengtos iš Jemeno“, – parašė M. Pompeo socialiniame tinkle „Twitter“.

Teheranas šiuos kaltinimus atmeta.

Irako premjeras ir JAV valstybės sekretorius aptarė dronų atakas prieš Saudo Arabiją

Irako premjeras savaitgalio dronų atakas prieš Saudo Arabijos naftos objektus telefonu aptarė su JAV valstybės sekretoriumi Mike'u Pompeo, pirmadienį paskelbė premjero biuras ir pabrėžė, kad Irakas su atakomis nėra susijęs.

Atsakomybę už atakas prieš du svarbius naftos objektus prisiėmė Jemene veikiančių husių sukilėlių pajėgos, bet JAV paneigė, kad jos buvo surengtos iš šios karo draskomos šalies.

Kai kurie JAV pareigūnai aiškinasi, ar atakos galėjo būti organizuotos iš Irako arba Irano, bet Irakas sekmadienį paneigė, kad jo teritorija buvo pasinaudota šiems smūgiams suduoti.

Pirmadienį premjeras Adelis Abdel Mahdi M. Pompeo sakė, kad Bagdado tikslas yra „neleisti naudotis Irako teritorija rengiant atakas prieš bet kurią kaimyninę, brolišką ar draugišką šalį“.

Kaip nurodoma premjero biuro pareiškime, M. Pompeo sakė A. Abdel Mahdi, jog JAV surinkta informacija patvirtina, kad Irako teritorija per naujausias atakas nebuvo pasinaudota.

Irake veikia kelios Irano remiamos ginkluotos ir sukarintos grupuotės, tad šalis atsidūrė keblioje padėtyje, augant įtampai tarp jos dviejų pagrindinių rėmėjų Teherano ir Vašingtono.

Irakas ragino neleisti, kad į jo teritoriją išplistų JAV ir Irano priešprieša. Iranas yra kaltinamas virtine atakų prieš laivybą strateginę reikšmę turinčiuose Persijos įlankos vandenyse.

Tačiau Izraeliui priskiriami reidai prieš Irako šiitų sukarintų grupuočių, kurios yra siejamos su Iranu, bazes išprovokavo nuogąstavimus dėl eskalacijos.

Karinių pasekmių kol kas nebuvo, bet šie smūgiai padidino įtampą tarp proiranietiškų ir proamerikietiškų frakcijų Irako politikos scenoje.

Bagdadas neseniai ėmė taisyti santykius su svarbia JAV sąjungininke Saudo Arabija ir dėl to sunerimo Iranas.

Rijadas paskelbė, kad spalio viduryje bus vėl atidarytas svarbus sienos su Iraku postas, kuris buvo uždarytas beveik tris dešimtmečius.