Sumatros ir Kalimantano salose siaučiant miškų gaisrams, toksiški dūmai smarkiai pablogino oro kokybę ir privertė atšaukti lėktuvų skrydžių bei uždaryti tūkstančius mokyklų. Kovoti su gaisrais Džakarta pasiuntė tūkstančius pareigūnų.

Dėl gaisrų, kurie paprastai kyla nelegaliai ugnimi ruošiant žemę pasėliams, visoje Pietryčių Azijoje pasklido dusinantys dūmai, kurie išprovokavo diplomatinę įtampą tarp Indonezijos ir jos kaimynių.

Pirmadienį pareigūnai sakė areštavę 185 žmones, įtariamus veikla, nulėmusia nevaldomus gaisrus šalyje.

„Indonezijos policija taikys įstatymą visiems, kurių kaltė dėl miškų ir žemių deginimo bus įrodyta, nesvarbu, ar buvo deginama tyčia, ar užsidegė per aplaidumą, – Džakartoje žurnalistams sakė nacionalinės policijos atstovas Dedi Prasetyo. – Tai paskutinė priemonė. Svarbiausias dalykas yra prevencija.“

Tyrimai taip pat atliekami ir dėl keturių korporacijų, pridūrė atstovas.

Praėjusią savaitę Indonezija uždarė dešimtis plantacijų, kuriose siaučia gaisrai, ir perspėjo, kad savininkai, tarp jų Malaizijoje ir Singapūre įsikūrusios firmos, gali sulaukti kriminalinių kaltinimų, jei bus įrodymų dėl nelegalaus deginimo.

Kai kurie iš rimčiausių gaisrų dega durpynuose, kurie lengvai užsidega juos nusausinus ir pavertus žemės ūkio naudmenomis.

Tirštas smogas Kalimantane, kur oro kokybė kai kur suprastėjo iki pavojingo lygio, sekmadienį privertė atšaukti keliolika skrydžių, pranešė nacionalinės oro linijos „Garuda“.

Konkurentė „Lion Air“ paskelbė, kad savaitgalį buvo paveikta maždaug 160 skrydžių Kalimantane.

Beveik 150 tūkst. žmonių pastaraisiais mėnesiais buvo gydomi dėl ūmių kvėpavimo takų infekcijų, susijusių su smogu, nurodo Indonezijos sveikatos apsaugos pareigūnai.

Miškų gaisrų šalyje būna kasmet, bet šiemet dėl itin didelės sausros jie yra ypač didelė problema.

Dėl gaisrų Indonezijoje oro kokybė Singapūre savaitgalį iki sveikatai nepalankaus lygio suprastėjo pirmą kartą per trejus metus.

2015 metais Indonezijoje siautė didžiausi per beveik du dešimtmečius gaisrai, kurie smarkiai padidino į atmosferą išmetamo anglies dvideginio kiekį.

Didžiuliai gaisrai Amazonijoje taip pat didina susirūpinimą dėl ilgalaikio tokių gaisrų poveikio pastangoms išlaikyti pasaulinę temperatūrą stabilią.