Balandį įvykusius rinkimus laimėjo premjero Pedro Sanchezo socialistai, bet jie gavo tik 123 iš 350 vietų parlamente, todėl jis liko priklausomas nuo radikalios kairiojo sparno partijos „Podemos“ ir kelių mažesnių regioninių partijų paramos.

Iki šiol „Podemos“ lyderis Pablo Iglesias atsisakydavo paremti P. Sanchezą, kuris premjeru turi būti patvirtintas iki rugsėjo 23 dienos. Priešingu atveju lapkričio 10 dieną šalyje įvyks nauji rinkimai.

Ieškodamas išeities iš aklavietės karalius dvi dienas tarsis su partijų lyderiais. Antradienį po pietų jis susitiks su P. Iglesias, o vėliau tą patį vakarą – su P. Sanchezu.

Liepos mėnesį P. Sanchezas du kartus bandė gauti parlamento patvirtinimą, bet jam nepavyko dėl iki šiol neišspręsto ginčo su P. Iglesias.

Socialistai iš pradžių labai nenoriai sutiko formuoti koaliciją su „Podemos“ ir pasiūlė šiai partijai kelis portfelius vyriausybėje, bet P. Iglesias nesutiko, tvirtindamas, kad šie postai politiškai nepakankamai reikšmingi.

P. Sanchezas vėliau atsiėmė pasiūlymą dėl koalicijos ir vietoje jo pasiūlė tik derybas dėl bendros politikos programos.

P. Iglesias reikalavo, kad „Podemos“ būtų vyriausybėje, bet susidūręs su P. Sanchezo pasipriešinimu pasiūlė „laikiną koaliciją“. Vyriausybės atstovė tokią galimybę atmetė.

Politinis nestabilumas Ispanijoje įsivyravo po 2015 metų gruodžio rinkimų, per kuriuos, iškilus „Podemos“ ir verslui palankiai „Ciudadanos“, žlugo tradicinė dviejų partijų sistema, o parlamentas liko labai susiskaldęs.

Balandį įvykę rinkimai dar labiau komplikavo politikos paveikslą, nes į parlamentą pateko ir kraštutinių dešiniųjų „Vox“.