„Kommersant“ susipažino su šiuo dokumentu, kurio autentiškumą patvirtino šaltinis ministrų kabinete.

Kaip rašoma laikraštyje, esminės derybos šiuo klausimu tarp Maskvos ir Minsko aukščiausiu lygiu vyko nuo šių metų pavasario. Tiesa, programos projektas nebuvo viešinamas.

Kol kas abi šalys susitarė iki šių metų lapkričio 1 d. pateikti pasiūlymus dėl ūkių sujungimo planų. Iki kitų metų pabaigos ketinama parengti atitinkamus įstatyminius projektus, o sąjunginės valstybės veiklos pradžios (pagal daugelį sutarties punktų) data siūloma 2021 m. sausio 1 d.

„Kommersant“ pažymi, kad svarbiausias projekto punktas yra mokesčių sistemų sujungimas. Siūloma iki 2021 m. balandžio 1 d. patvirtinti bendrą mokesčių kodeksą. Viena vertus, kol kas neįmanoma pasakyti, kada jis įsigalios. Kita vertus, jei nuo 2022 m. sausio 1 d. sąjunginėje valstybėje bus atribotos sritys, susijusios su bendrais ir nacionaliniais mokestiniais reikalais, tuomet 2022 m. bus galima pakeisti Rusijos mokesčių kodeksą.

Sergejus Rumas, Dmitrijus Medvedevas

Du programos punktai yra susiję su muitinės politikos (rašoma vos ne apie bendros muitinės tarnybos įkūrimą) ir energetikos politikos (dokumente kalbama apie vieno naftos ir dujų pramonės bei elektros energijos reguliuotojo įsteigimą) sujungimu nuo 2021 m. Be to, šalys turi susitarti dėl mokėjimo sistemų sujungimo ir praktiškai bendro investicijų apsaugos režimo, tačiau dokumente neužsimenama apie bankų išleidėjų sujungimą ir bendrą valiutą.

Taip pat siūloma sukurti bendrą „pramonės politikos“ reguliavimo normų rinkinį.

„Kad ir ką reiškia „pramonės politika“, konkrečiai turimas omenyje valstybinis žemės ūkio rinkos, prekybos, transporto ir susisiekimo, antimonopolinės politikos bei vartotojų apsaugos režimo reguliavimas“, – nurodyta dokumente.

Be to, iki 2021 m. planuojama sukurti bendrą prieigą prie viešųjų pirkimų, bendrą turto apskaitos sistemą ir unifikuoti ūkio įstatymus. Ko gero, numatomas ir civilinio kodekso suvienodinimas. Nuo 2022 m. sausio mėnesio Rusija ir Baltarusija ketina vykdyti „suderintą politiką“ darbo rinkos ir socialinės apsaugos srityse.

Sutartyje neminima krašto apsauga, valstybės saugumas, teismų sistema, teisėsauga, švietimas, sveikatos apsauga, mokslas ar Rusijos arba Baltarusijos vykdomosios valdžios vidaus struktūra.

„Kommersant“ integracijos programą pavadino „iš esmės radikaliu projektu“.

Joje siūloma integracija daugeliu atžvilgių yra glaudesnė už Europos Sąjungos. Laikraščio teigimu, atsižvelgus į keletą punktų, projektą galima palyginti su valstybių konfederacija ar net federacija.

Nepaisant to, integracija vargu ar bus vienoda: Rusijos ekonomika yra 29 kartus didesnė, jos reguliavimo infrastruktūra – kur kas geriau išvystyta, todėl yra didelė tikimybė, kad Baltarusija tiesiog pritaikys Rusijos standartus. „Kommersant“ pabrėžia, kad programa neketinama sujungti abiejų šalių – joje kalbama išskirtinai tik apie ekonominę integraciją.