„Prireiks daug darbo nuo dabar iki spalio 17-osios“, kai Europos Sąjungos lyderiai susitiks paskutinį kartą prieš planuojamą JK pasitraukimą iš bloko, sakė B. Johnsonas laikraščiui „The Mail on Sunday“.

„Bet aš vyksiu į tą viršūnių susitikimą ir gausiu susitarimą, esu labai tuo užtikrintas. O jei negausime susitarimo, išstosime spalio 31-ąją“, – tvirtino premjeras.

Tokie B. Johnsono komentarai pasirodė prieš pirmadienį Liuksemburge vyksiančias jo derybas su Europos Komisijos pirmininku Jeanu-Claude'u Junckeriu (Žanu Klodu Junkeriu) ir vyriausiuoju ES „Brexit“ derybininku Micheliu Barnier.

Be to, pasitelkęs neįprastą analogiją, B. Johnsonas lygino JK su komiksų veikėju Halku.

„Kuo piktesnis Halkas tampa, tuo jis pasidaro stipresnis, ir jis visuomet ištrūkdavo, kad ir kaip smarkiai suvaržytas jis atrodydavo – taip yra ir su šia šalimi“, – kalbėjo ministras pirmininkas.

„Išeisime [iš ES] spalio 31 dieną, mums tai pavyks, patikėkite“, – sakė jis.

Tačiau šeštadienį JK parlamente dar labiau išaugo opozicija B. Johnsonui, vienam iš konservatorių parlamentarų perėjus pas proeuropietiškus liberaldemokratus.

Buvęs švietimo, mokslo, tyrimų ir inovacijų ministras Samas Gyimah griežtai kritikavo B. Johnsono grasinimus išstoti iš ES be susitarimo ir ragino surengti dar vieną referendumą dėl JK narystės Bendrijoje.

„Pažanga“

Premjeru B. Johnsonas tapo liepą, pažadėjęs išvesti šalį iš ES spalio mėnesį, net jei tai tektų padaryti neturint susitarimo su Briuseliu. Visgi tokiems premjero planams pasipriešino Bendruomenių Rūmai.

Praėjusią savaitę premjero politikai nepritariantys konservatoriai įstatymų leidėjai pasitraukė į opoziciją, tad B. Johnsonas Bendruomenių Rūmuose nebeturi daugumos.

Įstatymų leidėjai rugsėjo pradžioje suskubo priimti teisės aktą, įpareigojantį premjerą prašyti ES trims mėnesiams atidėti „Brexit“, jeigu jam nepavyks sudaryti susitarimo su Briuseliu dėl išstojimo sąlygų.

B. Johnsonas nori iš naujo tartis dėl išstojimo sąlygų, kurias išsiderėjo jo pirmtakė Theresa May (Tereza Mei) ir kurias keliskart atmetė britų parlamentas. Tačiau ES lyderiai tvirtina, kad esamas susitarimas yra geriausia, ką gali pasiūlyti Londonui.

Daugiausia nesutarimų kyla dėl vadinamosios apsidraudžiamosios priemonės (angl. backstop), skirtos užtikrinti, jog po „Brexit“ siena tarp Šiaurės Airijos ir Airijos Respublikos išliks atvira. Tokiu atveju JK būtų ilgą laiką priversta laikytis ES prekybos taisyklių.

„Kai gavau šį darbą, visi kalbėjo, kad pasitraukimo susitarimas niekaip negali būti pakeistas“, – teigė B. Johnsonas.

„Nuo to jau nutolta, ir, kaip žinote, vyksta labai, labai geri pokalbiai dėl to, kaip spręsti problemas su Šiaurės Airijos siena, – kalbėjo premjeras. – Daroma didžiulė pažanga.“

Vis dėlto Dauningo gatvė nemano, kad per pirmadienio derybas bus padaryta daug pažangos.

B. Johnsonas savo ruožtu pabrėžė, kad „jokiomis aplinkybėmis“ neatidės „Brexit“.