18 karatų klozetas – meno kūrinys, iškalbingu pavadinu „America“. Jo autorius – konceptualaus meno kūrėjas Maurizio Cattelanas.

Policijos pareigūnai patvirtino vagystės faktą ir patikino, jog vyksta tyrimas.

Nors meno kūrinio buvimo vieta nežinoma, pareigūnai jau sulaikė 66 metų įtariamąjį.

„Pavogtas itin vertingas meno kūrinys. Dingo rūmuose eksponuotas gryno aukso klozetas. Kadangi jis buvo sujungtas su pastato kanalizacija, vagys padarė labai daug žalos, buvo užpiltos patalpos“, – žurnalistams sakė policijos detektyvė Jess Milne.

Temzės slėnio policija įtaria, jog nusikaltimui galėjo būti pasitelktos bent dvi transporto priemonės.

„Kol kas meno kūrinio rasti nepavyko, vyksta tyrimas“, – pridūrė pareigūnė.

Blenheimo rūmų atstovai sako visomis išgalėmis bendradarbiaujantys su policija.

Gryno aukso klozetas Blenheimo rūmuose, kur gimė buvęs britų premjeras ir karo lyderis W. Churchillis, atsidūrė pirmosios retrospektyvinės M. Cattelano parodos proga.

Rūmų paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtas atsiprašymas už laikinus nepatogumus ir paaiškinama, jog dėl įvykusio incidento rūmai „šiandien uždaromi“.

Policijos pranešime teigiama, kad informaciją apie vagystę Temzės slėnio policija gavo 5 valandą ryto.

M. Cattelano, kuriam neretai klijuojama „pokštaujančio menininko“ etiketė, kūriniu rūmų lankytojai galėjo ne tik žavėtis, bet ir pasinaudoti pagal paskirtį – tam buvo suteikiamas trijų minučių laiko limitas.

Blenheimo meno fondo įkūrėjas Edwardas Spenceris Chuchillis „The Times“ anksčiau yra sakęs: „Nors ir gimiau su sidabro šaukšteliu burnoje, niekada dar neteko nusilengvinti į aukso klozetą, tad nekantriai laukiu tokios galimybės“. Paklaustas apie galimus saugumo nuogąstavimus, jis tada juokais patikino: „Tai tikrai ne pats lengviausias grobis. Pirmiausia, jis veikiantis, o antra – potencialus vagis neturės žalio supratimo, kas paskutinis ant jo sėdėjo, ir ką valgė“.

Aukso klozetas, galimai vertas daugiau nei milijono svarų, 2016 metais buvo eksponuojamas Guggenheimo muziejuje Niujorke. Ir ten lankytojai galėję juo naudotis, o brangų eksponatą nuolat saugojo už durų budėjęs apsaugos darbuotojas.

Aukso klozetas muziejaus buvo pasiūlytas JAV prezidentui Donaldui Trumpui, bet pastarasis provokacijai nepasidavė.