Įtariamieji buvo suimti ankstų ketvirtadienio rytą. Pareigūnai konfiskavo keturis automatinius kovinius šautuvus AK-56, du – AK-47, šešias šaudmenų dėtuves ir 180 šovinių, sakė policijos pareigūnas Shridharas Patilas.

„Sunkvežimis važiavo iš (Indijos) Pandžabo valstijos į Kašmyrą. Mes aiškinamės, iš kur jie paėmė šiuos ginklus“, – sakė Sh. Patilas per spaudos konferenciją.

Pasak policijos, suimtieji yra Kašmyro gyventojai, siejami su Pakistane įsikūrusia islamistų grupuote „Jaish-e-Mohammed“, kuri vasarį prisiėmė atsakomybę už mirtininko įvykdytą išpuolį Kašmyre. Ataka nusinešė 40 Indijos karių gyvybes.

Įtampa regione paaštrėjo po to, kai Naujasis Delis rugpjūčio pradžioje panaikino savo administruojamos Kašmyro dalies autonomiją. Šalies centrinei vyriausybei baiminantis protestų ir neramumų, regione buvo įvesta komendanto valanda.

Indija ir Pakistanas reiškia pretenzijas į šią nuo 1947 metų padalintą teritoriją, dėl kurios jau keletą kartų konfliktavo.

Indija blokavo mobiliųjų telefonų ir interneto ryšį regione bei įvedė dešimtis tūkstančių karių tvarkai palaikyti. Jie papildė pusės milijono karių pajėgas šiame viename labiausiai militarizuotų pasaulio rajonų.

Nors vėliau dalis griežtų priemonių buvo atšaukta, Indijos vyriausybė tebelaiko suėmusi Kašmyro politinius lyderius ir nepanaikina griežtų judėjimo laisvę ir komunikacijas varžančių apribojimų.

Indijos patarėjas nacionalinio saugumo klausimais šeštadienį pareiškė, kad „dauguma“ Kašmyro gyventojų pritarė šiam žingsniui, išskyrus „mažumą“, palaikomą Pakistano, kuris, pasak patarėjo, ruošėsi į Kašmyrą infiltruoti 230 kovotojų.

Trečiadienį policija pranešė, kad saugumo pajėgos nukovė kitai Pakistane įsikūrusiai grupuotei „Lashkar-e-Taiba“ (LeT) priklausiusį kovotoją.

Jungtinių Tautų žmogaus teisių komisarė Michelle Bachelet išreiškė „rimtą susirūpinimą dėl naujausių Indijos vyriausybės veiksmų įtakos Kašmyro gyventojų žmogaus teisėms“.

Pakistano užsienio reikalų ministras pareikalavo, kad JT ištirtų padėtį regione, atsižvelgiant į „genocido pavojų“. Tuo metu Indija tvirtina, kad tai yra jos vidaus politikos reikalas.