Praėjus kelioms dienoms po JAV ir Talibano slaptų derybų žlugimo, minint rugsėjo 11-osios teroro išpuolių metines D. Trumpas pasigyrė, kad JAV pajėgos „smogė mūsų priešui smarkiau nei kada nors anksčiau, ir tai tęsis“.

„Trumpas (@realDonaldTrump) privalo veikti atsargiai“, – parašė Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas socialiniame tinkle „Twitter“.

„Jam dar reikia suprasti, su kokia tauta jis turi reikalą. Jo patarėjai privalo priversti jį (tai) suprasti ir pristatyti jam Imperijų kapines Afganistaną“, – prašė jis.

Iki šio savaitgalio augo viltys, kad derybininkams pavyks pasiekti susitarimą, leisiantį amerikiečiams sumažinti savo karių skaičių Afganistane.

Mainais Talibanas turėjo pažadėti užtikrinti saugumą nuo ekstremistinių grupuočių.

Tačiau šeštadienį tviteryje D. Trumpas paskelbė atšaukęs precedento neturintį savo susitikimą su Talibano lyderiais savo prezidentinėje Kemp Deivido rezidencijoje netoli Vašingtono, o vėliau pareiškė, kad derybos su kovotojais yra „mirusios“.

Talibano atstovo žinutė tviteryje pasirodė praėjus kelioms valandoms po grupuotės surengto mirtininko išpuolio Kabulo pakraštyje, per kurį žuvo mažiausiai keturi kariai.

Incidentas įvyko į pietus nuo sostinės, prie įvažiavimo į specialiųjų pajėgų bazę Čahar Asjabo rajone, susisprogdinus sprogmenų prikrautą automobilį vairavusiam mirtininkui.

„Keturi kareiviai žuvo ir dar trys sužeisti“, – pranešė Vidaus reikalų ministerijos atstovas Nasratas Rahimi.

Maždaug 17 tūkst. karių turinčios Afganistano specialiosios pajėgos yra nedidelė dalis 300 tūkst. karių kontingentą turinčių Afganistano ginkluotųjų pajėgų, tačiau būtent šios pajėgos pastaraisiais metais surengė virtinę puolimų visame Afganistane.

Artėjant vėliau šį mėnesį numatytiems Afganistano prezidento rinkimams auga nerimas dėl galimo naujo smurto protrūkio, visoje šalyje vykstant vyriausybės ir Talibano pajėgų aršiems susirėmimams ir keliems kovotojų kontroliuotiems atokiems šiauriniams rajonams perėjus į vyriausybės pajėgų rankas.

Tačiau Talibanas toliau vykdo atakas, savaitės pradžioje pažadėjęs tęsti kovą su JAV pajėgomis Afganistane ir pareiškęs, kad Vašingtonas gailėsis nutraukęs derybas.