Tai dar vienas didelio žiniasklaidos dėmesio sulaukęs premjero pareiškimas likus vos kelioms dienoms iki Izraelio parlamento rinkimų. B. Netanyahu atskleidė, kad jau parengti planai smogti Gazos Ruožui, ir sakė, kad atsižvelgdamas į šią teritoriją valdančio judėjimo „Hamas“ nenorą ar nesugebėjimą sustabdyti kasdienio Izraelio apšaudymo spręs dėl optimalaus puolimo laiko.

Izraelio lyderis buvo kritikuojamas, kad griežtai nereagavo į raketas, dėl kurių Pietų Izraelio gyventojams dažnai tenka skubiai ieškoti priedangos. Patį B. Netanyahu antradienį asmens sargybiniai turėjo skubiai išvesti iš rinkimų kampanijos renginio, kai palestiniečių kovotojai paleido raketų to rajono, kuriame jis buvo, link.

Izraelis 2005 metais pasitraukė iš Gazos Ruožo, o po dvejų metų „Hamas“ kovotojai jėga perėmė šią teritoriją. Pastarąjį dešimtmetį Izraelis ir „Hamas“ kariavo tris karus ir buvo įsitraukę į kelis kitus smurto epizodus.

„Nekariauju karo, nebent tai būtų paskutinė galimybė, ir nerizikuoju mūsų karių bei piliečių gyvybėmis vien tam, kad sulaukčiau plojimų“, – sakė B. Netanyahu interviu radijui „Kan Reshet Bet“.

„Visgi tikriausiai neturėsime kito pasirinkimo, tik – pradėti didelę kampaniją, karą su teroristinėmis jėgomis Gazoje“, – sakė premjeras.

„Nepradėsiu nė minute anksčiau, nei būsime pasirengę, ir rengiamės „kitokiam karui“, – pridūrė jis prieš išskrisdamas į Rusiją susitikti su prezidentu Vladimiru Putinu.

Bombardavo Gazos ruožą

Izraelis praėjusią naktį bombardavo palestiniečių judėjimo „Hamas“ pozicijas Gazos Ruože, keršydamas už per sieną paleistas raketas, kurios nutraukė premjero Benjamino Netanyahu rinkimų kampanijos mitingą, trečiadienį pranešė kariškiai.

B. Netanyahu buvo skubiai nuvestas nuo scenos, kai antradienį vakare pietiniame Ašdodo mieste įsijungė sirenos, perspėjančios apie atskriejančias raketas, pranešė visuomeninė televizija.

Izraelis smogė Gazos Ruožui

Iš Izraelio naikintuvų „smogta 15 teroristinių taikinių Gazos Ruožo šiaurėje ir centrinėje dalyje“, tarp jų ginklų gamyklai, puolimo tuneliui ir kariniams jūrų taikiniams, nurodė armija.

Pasak kariuomenės, ji „toliau laikys „Hamas“ atsakingu už viską, kas ateina iš Gazos Ruožo“, nepriklausomai nuo to, kas iš tikrųjų paleido šaudmenis.

„Hamas“ islamistai Gazos Ruožą de facto valdo nuo 2007 metų, kai per kruvinas kovas nušalino palestiniečių prezidentui Mahmudui Abbasui lojalias jėgas.

Abi iš Gazos Ruožo paleistas raketas numušė Izraelio oro gynybos sistema „Geležinis kupolas“ (Iron Dome).

B. Netanyahu dešiniojo sparno partijos „Likud“ per programėlę „WhatsApp“ paskelbtoje vaizdo medžiagoje matyti, kaip premjeras praėjus pavojui grįžta į sceną ir pasako, jog „Hamas“ bijo, kad jis laimės kitą antradienį įvyksiančius visuotinius rinkimus.

„Jei jie atakuoja mus per tiesioginę televizijos transliaciją, supranti, jog jie nenori, kad mes čia būtume“, – susirinkusiems žmonėms pasakė B. Netanyahu.

Benjaminas Netanyahu

Nesutaikomi priešininkai „Hamas“ ir Izraelis nuo 2008 metų kariavo tris karus.

Žada aneksuoti Vakarų Kranto Jordano slėnį

B. Netanyahu antradienį davė itin kontroversišką pažadą aneksuoti okupuotame Vakarų Krante esantį Jordano slėnį, jei bus perrinktas per rugsėjo 17 dieną vyksiančius visuotinius rinkimus.

„Yra viena vietovė, kur iš karto po rinkimų galime pradėti taikyti Izraelio suverenitetą“, – kalbėdamas per televiziją pabrėžė B. Netanyahu.

„Jei iš jūsų, Izraelio piliečių, gausiu tam aiškų mandatą... šiandien skelbiu savo ketinimą suformavus kitą Izraelio vyriausybę pradėti taikyti Izraelio suverenitetą Jordano slėnyje ir Negyvosios jūros šiaurėje“, – pridūrė jis.

Premjeras taip pat pakartojo savo pažadą perrinkimo atveju aneksuoti žydų nausėdijas Vakarų Krante, bet tik koordinuojant tokius veiksmus su JAV prezidentu Donaldu Trumpu, kurio ilgai lauktas taikos planas Artimiesiems Rytams turėtų būti atskleistas po rinkimų Izraelyje.

Dėl šių žingsnių iš esmės gali išblėsti visos likusios viltys užbaigti izraeliečių ir palestiniečių konfliktą dviejų valstybių sprendiniu, kurio jau ilgą laiką siekia diplomatai.