Už 6,5 mlrd. dolerių įsigyjami naikintuvai F-35 sustiprins Lenkijos kariuomenės oro pajėgas ir pakeis pasenusius rusiškus MiG-29 bei Su-22 naikintuvus, teigiama JAV gynybos saugumo bendradarbiavimo agentūros (DSCA) pranešime.

F-35 naikintuvai taip pat padės Lenkijos oro pajėgoms bendradarbiauti su NATO, kuri priima vis daugiau F-35 į valstybių narių karines oro pajėgas.

„Šis pardavimas palaikys Jungtinių Valstijų užsienio politiką ir nacionalinį saugumą, pagerindamas NATO sąjungininkės saugumą, kuri yra svarbi jėga politiniam stabilumui ir ekonominiam progresui Europoje užtikrinti“, – sakoma DSCA pranešime.

Planuojamas sandoris dėl F-35 buvo atskleistas birželį, Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos vizito Vašingtone metu, dviems tokio tipo naikintuvams praskridus virš Baltųjų rūmų.

Donaldas Trumpas susitikimo su A. Duda metu taip pat paskelbė didinsiantis JAV karių kontingentą Lenkijoje tūkstančiu karių. Taip siekiama atgrasyti Rusiją, visgi Lenkijos noras turėti nuolatinę JAV karinę bazę šalyje kol kas nebuvo patenkintas.

Šiuo metu Lenkijoje rotacijos principu dislokuoti maždaug 5 tūkst. JAV karių.