„Šiandien ryte vienu metu [vykdomos] kratos daugiau kaip 60-čia adresų daugiau kaip 20-yje miestų. Atėjo į namus pas visus koordinatorius, dažnai ir pas jų giminaičius, pas štabų savanorius ir, žinoma, į pačius štabus“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė L. Volkovas.

Jis patikslino, kad kalba apie štabus Čeboksaruose, Jekaterinbuge, Žemutiniame Naugarde, Lipecke, Kazanėje, Chabarovske, Irkutske, Kemerove, Penzoje, Orenburge, Kurgane, Saratove, Balakove, Novosibirske, Sankt Peterburge, Krasnojarske, Čeliabinske, Belgorode, Tomske, Krasnodare, Tambove, Iževske ir Tiumenėje.

Pasak L. Volkovo, kratos atliekamos pagal bylą dėl pinigų plovimo A. Navalno įkurtame „Kovos su korupcija fonde“ (FBK), o jų tikslas – paimti techniką.

Vėliau teisių gynimo grupės „Agora“ vadovas Pavelas Čikovas pranešė, kad sąrašas pailgėjo iki 29 miestų.

„Kiekviename jų – keli adresai, iki 5–7, įskaitant biurus ir namus ar butus. Kalbama ne tik apie FBK ir Navalno štabų darbuotojus, bet ir apie [nepriklausomo judėjimo] „Golos“ aktyvistus. Bendrai šalyje vienu metu atliekama daugiau kaip 100 kratų“, – per susirašinėjimo programėlę „Telegram“ pranešė P. Čikovas.

Rugpjūčio 3 dieną Tyrimų komitetas iškėlė baudžiamąją bylą dėl FBK finansavimo. Tyrimo duomenimis, nuo 2016 metų sausio iki 2018 metų gruodžio FBK darbuotojai legalizavo apie 1 mlrd. rublių (apie 13,8 mln. eurų), gautų iš kitų asmenų nusikalstamu būdu. Šie pinigai esą naudoti FBK veiklai.

A. Navalnas FBK įkūrė 2011 metų rugsėjį. Ši organizacija užsiima korupcijos atvejų tyrimais. FBK skelbia, kad jo veikla finansuojama paaukotomis lėšomis.