Šaltinis, kuris informaciją teikė kelis dešimtmečius, galėjo bendrauti su V. Putinu ir siuntė svarbių dokumentų, atsidurdavusių ant Rusijos lyderio darbo stalo, nuotraukas, pranešė televizija CNN.

Pranešime sakoma, jog šnipas 2017 metais buvo išvežtas iš Rusijos dėl kilusio susirūpinimo, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir jo administracija galėtų demaskuoti šį šaltinį blogai tvarkydami slaptą žvalgybinę informaciją.

CŽA tai paneigė. Agentūros viešųjų ryšių direktorė Brittany Bramell CNN sakė: „Klaidingos spėlionės, kad prezidento elgesys su opiausia mūsų šalies žvalgybine informacija, su kuria jis gali susipažinti kiekvieną mielą dieną, nulėmė kažkokią tariamą eksfiltracijos operaciją, yra netikslios.“

Laikraštis „The New York Times“ rašė, kad CŽA išvežti minimą šaltinį pasiūlė 2016 metų pabaigoje, bet informatorius iš pradžių atsisakė, priežastimi nurodydamas šeimos aplinkybes.

Dėl to pradėta nuogąstauti, kad informatorius tapo dvigubu agentu, bet po kelių mėnesių šaltinis nusileido, teigiama straipsnyje.

Šis asmuo, kurio pavardė neskelbiama, buvo labai svarbus pateikiant informaciją, kuria remdamasi JAV žvalgyba padarė išvadą, kad V. Putinas tiesiogiai režisavo Rusijos kišimąsi į JAV rinkimus D. Trumpo naudai, kenkiant jo varžovei, demokratų kandidatei Hillary Clinton, rašė „The New York Times“.

Laikraščio žiniomis, informatorius taip pat tiesiogiai susiejo V. Putiną su įsilaužimu į JAV Demokratų nacionalinio komiteto kompiuterius, po kurio buvo nutekinta daug laiškų su H. Clinton nepalankia informacija.

Pasak „The New York Times“, šis agentas buvo vertingiausias CŽA informatorius Rusijoje.

Jo išvežimas „iš esmės apakino“ Amerikos žvalgybą, kalbant apie Kremliaus vidaus darbą per 2018 metų rudenį įvykusius JAV kadencijos vidurio rinkimus ir būsimus 2020 metų prezidento rinkimus, sakoma straipsnyje.

Rusijos žiniasklaida netruko įvardyti galimą informatorių. Pasak jos, tai Olegas Smolenkovas.

V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas antradienį patvirtino, kad šis asmuo dirbo Kremliaus administracijoje, tačiau, pasak jo, prieš kelerius metus buvo atleistas.

„Taip, O. Smolenkovas dirbo prezidento administracijoje, tačiau prieš kelerius metus vidaus tvarka buvo atleistas. Jis nebuvo iš tų, kurie užima aukštas atsakingas pareigas. Tai vienintelis dalykas, ką galiu pasakyti, kitos informacijos neturiu. Visi tie amerikiečių žiniasklaidos svarstymai, kad kažkas kažką skubiai išvežė, kažkas kažką gelbėjo ir taip toliau – patys suprantate, toks „Bulvarinio skaitalo“ žanras“, – kalbėjo D. Peskovas.