Rugsėjo 7 d. savo straipsnyje J. Butusovas papasakojo apie specialią operaciją, kurios metu iš okupuotos teritorijos buvo išvežtas buvęs „Donecko Liaudies Respublikos“ oro gynybos brigados vadas V. Cemachas, rašoma gordonua.com. Anot J. Butusovo, Ukrainos specialiosios tarnybos operacijai ruošėsi keletą mėnesių.

„Iš pradžių buvo planuojama ne tiesiog į mūsų teritoriją atgabenti vertingą liudininką, bet pagrobti teroristą ir išvežti taip, kaip tai daro Izraelio žvalgybininkai „Mossad“. Tuo metu V. Cemachas gyveno Snežnoje mieste (Donecko sritis), daugiau nei už 80 km nuo artimiausių ukrainiečių pozicijų. Sumanymas buvo nepaprastai įžūlus ir nepaprastai rizikingas, nes okupuotoje teritorijoje veikia griežtas kontržvalgybinis režimas; situaciją kontroliuoja Rusijos specialiosios tarnybos. Anksčiau pagrobimo ir teroristų išvežimo operacijų mūsų specialiosios tarnybos nevykdė – įtariamieji ir liudininkai į Ukrainą būdavo atgabenami atliekant žvalgybos operacijas“, – pažymėjo J. Butusovas.

Jis pabrėžė, kad Ukrainos valdžia davė nurodymą bet kokia kaina sulaikyti V. Cemachą gyvą, nes jis buvo būtinas teismo procesui Nyderlanduose dėl numušto lėktuvo MH17 kaip vienintelis įtariamasis, kurį pavyko rasti.

Apie itin slaptus nurodymus rferl.org pasakojo ir V. Cemacho pagrobimo misijoje dalyvavęs žvalgybininkas, dėl suprantamų priežasčių panoręs likti anonimu.

Jis teigė, kad misiją iš anksto suplanavo jo vadai, tačiau jo specialiųjų operacijų komanda, kurią sudarė įvairių žvalgybos ir saugumo agentūrų nariai, leidimą vykdyti užduotį gavo tik likus vienai dienai iki numatytos datos, rašo rferl.org.

„Jei kažkas nepasiseks, geriau žinoti mažiau“, – pasakojo agentas, prisimindamas diskusijas su savo vadais misijos išvakarėse. Jiems net nebuvo nurodyta žmogaus, kurį turėjo išgabenti, pavardė – tik išvaizda ir buvimo vieta.

„Vienos iš žvalgybos agentūrų, su kuriomis bendradarbiavome, vadui uždavėme du klausimus: ar galime likviduoti taikinį, jei reikalai pasisuks netikėta linkme? Ar ši operacija verta tokių didelių pastangų?“ – sakė agentas.

„Į pirmąjį klausimą vadas atsakė taip: „Jokiu būdu. Privalote jį pristatyti gyvą.“ Atsakymas į antrąjį klausimą buvo maždaug toks: „Taip, ši operacija yra verta didžiausių pastangų. Jei viskas gerai klosis, tai bus milžiniškas laimėjimas.“

„Sugalvojus įtikinamas priežastis, į okupuotą teritoriją buvo išsiųsti Ukrainos saugumo tarnybos agentai. Jie aptiko V. Cemachą ir apsigyveno Snežnoje, kitoje to pačio namo laiptinėje, kad galėtų nuolat stebėti taikinį.

Birželio 27 d. ryte V. Cemachas automobiliu nuvežė žmoną į darbą. Kai jis grįžo, į jo butą įsiveržė du Ukrainos saugumo tarnybos darbuotojai. V. Cemachas iš pradžių pagalvojo, kad tai vietos Valstybės saugumo ministerijos agentai, kurie veikia be jokių orderių, nesilaikydami oficialios tvarkos, ir kai nusprendė pasipriešinti, buvo per vėlu – jį sučiupo ir išvedė. Šioje vietoje prasideda antroji operacijos dalis – kaip išvežti teroristą?“ – pasakojo žurnalistas J. Butusovas.

J. Butusovo duomenimis, kirsti kovotojų kontrolės punktą su V. Cemachu buvo galima tik apsimetus, kad jis paralyžiuotas, ir Marinkos praleidimo punkte buvo „suvaidintas spektaklis“ apie neva sunkiai sergantį senelį, tačiau vis dėlto tai buvo ne V. Cemachas.

„V. Cemacho žmona iš darbo grįžo namo, išvydo grumtynių pėdsakus ir kreipėsi pagalbos. Tiesa, ji pagalvojo, kad vyrą sulaikė Rusijos specialiųjų tarnybų agentai. Okupuotose teritorijose nėra advokatų, niekas nesismulkina, tačiau galiausiai V. Cemacho pradėjo ieškoti. Pirmoji informacija, kurią gavo rusai – V. Cemachas išvažiavo į Ukrainą per Marinkos praleidimo punktą. Rusai suprato, kad ukrainiečiai juos visiškai pergudravo ir įvykdė tikrą žygdarbį. Tuo tarpu V. Cemachas tebebuvo okupuotoje teritorijoje! Marinkos praleidimo punkte buvo suvaidintas spektaklis, siekiant išmušti iš vėžių priešininkus ir nukreipti juos klaidingais pėdsakais! Iš tikrųjų, siekiant pašalinti riziką, buvo nuspręsta nevežti V. Cemacho per praleidimo punktus, kad apgaulė netyčia neišaiškėtų. Juos galėjo įtarti, V. Cemachas galėjo duoti signalą, galėjo prasidėti patikrinimas. Agentai pasirinko patikimiausią variantą – kirsti fronto liniją“, – rašė žurnalistas.

Netrukus po pagrobimo Ukrainos saugumo tarnybos agentai V. Cemachą perdavė karo žvalgybos pareigūnui, kuris taip pat neteisėtai vykdė užduotį okupuotoje teritorijoje. Jis pats vienas turėjo naktį pervesti V. Cemachą per fronto liniją.

Jie turėjo kirsti Rusijos okupacinio korpuso 100-osios motorizuotųjų šaulių brigados pozicijas, esančias Donecko rajone, ir pereiti minų laukus.

„Pilkojoje zonoje“ V. Cemachą ir žvalgybininką turėjo pasitikti ukrainiečių agentai.

„Ši nepaprastai svarbi užduotis buvo patikėta šešiems kariniams žvalgybininkams iš 74-ojo žvalgybininkų bataliono – liaudies didvyrio Aleksandro Kolodiažno grupei. A. Kolodiažnas fronte buvo praleidęs penkerius metus, du kartus buvo sunkiai sužeistas, tačiau abu kartus pasveiko ir grįžo į tarnybą.

Jis turėjo ištyrinėti ir parengti maršrutą nuo priešo pozicijų iki mūsiškių. Žvalgybininkas ir jo kuruojamas teroristas išėjo susitikimo taško link. Ten pat patraukė ir A. Kolodiažno grupė. Tik staiga nugriaudėjo sprogimas. Rengdamas pabėgimo maršrutą, A. Kolodiažnas užlipo ant rusiškos minos. Prie jo puolė kompanionas – pasigirdo antras sprogimas. Abu mūsų kariai buvo sunkiai sužeisti“, – teigė J. Butusovas.

Žvalgybininkų grupė išminavo taką ir perdavė V. Cemachą. Naktį į pagalbą nukentėjusiesiems sprogimų vietos link išėjo tie, kurie laukė grupės prie 24-osios mechanizuotosios brigados pozicijų.

„24-osios brigados karininkas ir du „Dešiniojo sektoriaus“ savanoriai nuskubėjo į pagalbą be jokių įsakymų. Jie pasiekė sprogimų vietą ir dalyvavo atliekant evakuaciją bei išgabenant V. Cemachą, žvalgybininką, sužeistus karius ir jų amuniciją. Priešininkai pradėjo padrikai šaudyti, nesuprasdami, kas vyksta. V. Cemachas buvo kaip reikiant įsitempęs ir galiausiai neišlaikė: „Sušaudykite mane čia! Niekur aš neisiu!“ Visa tai vyko vos už kelių šimtų metrų nuo Rusijos ugnies pozicijų.

24-osios brigados karininkas be ceremonijų vožė V. Cemachui pistoleto rankena. Nuo smūgio teroristui ant kaktos liko gerai pastebima mėlynė, kurią vėliau užklijavo pleistru. V. Cemachas iš karto užsičiaupė ir nuėjo ten, kur buvo liepta. Paskui žvalgybininkas ir teroristas buvo išsiųsti į Ukrainos saugumo tarnybą, o sužeistus žvalgybininkus į ligoninę išgabeno savanoriškosios evakuacijos tarnybos „Hospitaljerai“ medikai“, – paaiškino žurnalistas.

A. Kolodiažnas nuo patirtų sužalojimų mirė liepos 11 d., jo bendražygis išgyveno.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmiausia nusprendė susigrąžinti būtent V. Cemachą. Pateikusi šį reikalavimą, Rusija faktiškai pripažino, kad Nyderlandų prokuratūros V. Cemachui pateikti kaltinimai yra teisingi. Pirmąjį apsikeitimo belaisviais bandymą nutraukė Rusija, nes mainais į ukrainietį Olegą Sencovą V. Putinas pareikalavo Volodymyro Zelenskio atiduoti V. Cemachą“, – reziumuoja J. Butusovas.

Ukraina ir Rusija praėjusį savaitgalį viena kitai grąžino po 35 kalinius. Tarp grąžintųjų Ukrainai yra 24 pernai lapkritį Kerčės sąsiauryje sulaikyti jūrininkai.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad šiuo apsikeitimu buvo įgyvendintas jo susitarimas su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu dėl karo Rytų Ukrainoje užbaigimo pirmojo etapo.

Rusijos užsienio reikalų ministerija paragino Kijevą laikyti ši apsikeitimą pirmuoju žingsniu, toliau sprendžiant abiejų šalių nesutarimus.

Nyderlandai smarkai spaudė Kijevą neperduoti Rusijai svarbaus veikėjo, siejamo su 2014 metais įvykdytu oro bendrovės „Malaysian Airlines“ reiso MH17 lėktuvo numušimu virš Rytų Ukrainos, ir apgailestauja, kad šių raginimų nebuvo paklausyta, šeštadienį pareiškė olandų vyriausybė.

Nyderlandų vyriausybė buvo susisiekusi su Ukraina „kelis kartus ir pačiu aukščiausiu lygiu“, kad Kijevas neperduotų Maskvai Volodymyro Cemacho, kuris, kaip manoma, buvo Rytų Ukrainos prorusiškų separatistų oro erdvės gynybos specialistas, sakoma užsienio reikalų ministro Stefo Bloko laiške parlamentui. Diplomatijos vadovas pridūrė, kad „apgailestauja“ dėl Kijevo sprendimo.

Rugsėjo 10 d. V. Cemacho dukra Marija Levčenko-Cemach socialiniame tinkle „VKontakte“ pakeitė savo paskyros būseną, iš kurios galima spręsti, kad jos tėvas iš Rusijos grįžta į „Donecko Liaudies Respublikos“ separatistų kontroliuojamą teritoriją, informuoja currenttime.tv.

Marijos Levčenko-Cemach įrašas

M. Levčenko-Cemach gyvena Charcyzke, nedideliame mieste netoli Snežnoje.

Kalbėdama su naujienų portalu currenttime.tv, M. Levčenko-Cemach patvirtino, kad jos tėvas grįžo į „Donecko Liaudies Respublikos“ teritoriją. Į klausimą „Kokie jūsų tolesni planai?“ ji atsakė: „Gyventi“.

Moteris atsisakė kalbėti apie tai, ar jos tėvas kaltas dėl keleivinio lėktuvo katastrofos, kurios metu žuvo 300 žmonių.

Nyderlandai laiko V. Cemachą pagrindiniu įtariamuoju. Šį faktą rugsėjo 11 d. patvirtino Nyderlandų europarlamentarė Kati Piri, cituodama Tarptautinės tyrėjų grupės pareiškimą.

Savo ruožtu M. Levčenko-Cemach pareiškė, kad jos tėvas davė visus parodymus „visoms šalims“, kurios jų norėjo. Taip pat moteris pažymėjo, jog, jos duomenimis, tėvas vis dar laikomas liudininku, todėl šeimos nariai jam nesamdys advokato.

„Advokato nesamdysime. Kam mums jis reikalingas? Advokatą samdo, kai žmogus įtariamas padaręs nusikaltimą, jam pateikiami kaltinimai ir galbūt jis iš tiesų yra kaltas. Samdyti advokatą tėvui nėra reikalo, – pabrėžė ji. – Visi, kas norėjo, jo parodymus gavo. Viską, ką norėjome pasakyti, pasakėme. Niekas nuo nieko nesislapsto, jam nėra ko slėpti.“

M. Levčenko-Cemach patvirtino, kad V. Cemachą apklausė tyrėjai iš Nyderlandų.

„Visi jau gavo reikalingus parodymus, kuriuos norėjo gauti, visos šalys. Nekliudysime joms dirbti ir netrikdysime visuomenės“, – sakė ji.