Įstatymų leidėjams jis pareiškė, kad jei parlamentas pirmadienį pritars siūlymui surengti pirmalaikius rinkimus, jis pasitrauks iki prasidedant kampanijai. Kitu atveju jis paliks savo postą spalio 31 dieną, kai JK turėtų pasitraukti iš Europos Sąjungos.

J. Bercow sakė, kad ketina trauktis iš parlamento pirmininko posto ir atsisakyti įstatymų leidėjo mandato.

Bendruomenių Rūmų pirmininkas supykdė konservatorių vyriausybę keliskart leidęs įstatymų leidėjams perimti parlamento darbotvarkės kontrolę sprendžiant „Brexit“ kursą. J. Bercow tvirtina, kad taip tiesiog vykdė savo darbą leisdamas parlamentarams pasisakyti.

J. Bercow vadovauja parlamento žemiesiems rūmams pastaruosius 10 metų, per kuriuos jam tekdavo prižiūrėti karštas diskusijas dėl „Brexit“ ir spręsti, ką turėtų daryti įstatymų leidėjai – kartais remiantis ne vieno šimtmečio senumo precedentais.

„Jei rūmai šįvakar nubalsuos už pirmalaikius rinkimus, mano, kaip pirmininko ir įstatymų leidėjo, mandatas nebegalios, kai nebedirbs šis parlamentas“, – posėdžių salėje kalbėjo J. Bercow.

„Jei rūmai už tai nenubalsuos, priėjau išvadą, kad mažiausiai žalingas ir demokratiškiausias sprendimas man būtų atsistatydinti po ketvirtadienį, spalio 31 dieną, vyksiančio posėdžio“, – pridūrė jis.

J. Bercow geriausiai žinomas savotišku elgesiu per parlamento diskusijas, kurių metu jis šaukdavo „Tvarka! Tvarka!“ nepaklusniems politikams ir komiškai bardavo jį erzinančius parlamentarus.

Besistengdamas modernizuoti parlamentą jis atsisakė tradicinės pirmininko mantijos ir dėvėjo paprastą apsiaustą virš kostiumo. Jis taip pat mėgino sukurti geresnes darbo sąlygas vaikų susilaukusioms parlamentarėms.

Tačiau kritikai teigia, kad J. Bercow elgiasi pompastiškai, priima „Brexit“ nepritariantiems parlamentarams palankius sprendimus ir yra pernelyg patenkintas savimi.

Pasak parlamento žemųjų rūmų vadovo, jo pasirinkta atsistatydinimo data reiškia, kad įstatymų leidėjai spės susipažinti su jį galinčiais pakeisti kandidatais.

J. Bercow teigimu, jam geriau būtų atsistatydinti prieš visuotinius rinkimus, o ne po tokio balsavimo, kai nauji parlamentarai gali pasiduoti partijų įtakai rinkdami naująjį pirmininką.

„Siekiau pakelti šios asamblėjos autoritetą ir dėl to nė kiek nesigailiu“, – parlamentarams pareiškė J. Bercow.

„Tai yra puiki vieta, kur gausu žmonių, kuriuos motyvuoja jų nacionalinio intereso supratimas, visuomenės gerovės suvokimas ir pareiga – ne kaip delegatams, o kaip atstovams – daryti tai, kas naudinga mūsų šaliai“, - pridūrė jis.

„Menkiname šį parlamentą patys sau keldami pavojų“, – pabrėžė Bendruomenių Rūmų vadovas.