Aukšto rango Baltijos šalių vadovai, JAV valstybės departamentas ir patyrę žurnalistai perspėja apie galimus Rusijos tarnybų bandymus skleisti dezinformaciją, pirmiausia nukreiptą prieš provokacijai Maskvos prilyginamas NATO pratybas Baltijos jūroje, rašo Vokietijos leidinio „Der Tagesspiegel“ žurnalistas Hannesas Heine.

Pratybų scenarijus pagrįstas situacija, susiklostančia kuriai nors pakrantės valstybei bandant okupuoti Baltijos salą, kad užsitikrintų vandens kelių kontrolę. NATO viduje nebandoma apsimesti, kad pratybos nėra Rusijos karinių jūrų pajėgų surengtos atakos imitacija.

Dėl šios priežasties Maskva pratybas vertina kaip agresiją, juolab kad jose dalyvauja ir formaliai neutralios šalys – Švedija bei Suomija. Rusijos vyriausybė būgštauja dar ir dėl to, kad gali būti suvaržytas laisvas priėjimas prie Baltijos jūros per Sankt Peterburgą ir Karaliaučių.

Norėdamas atkreipti dėmesį į melagingus pranešimus, kitaip sakant, dezinformaciją, JAV valstybės departamentas pasirūpino, kad grupė spaudos atstovų, kurioje buvo ir keli „Der Tagesspiegel“ žurnalistai, nuvyktų į Latvijos sostinę Rygą.

Kai prasidėjo Ukrainos krizė, šiame mieste NATO įkūrė strateginės komunikacijos centrą, kurio misija – stebėti straipsnių, laidų ir interneto svetainėse skelbiamų komentarų turinį, siekiant atsekti Rusijos vyriausybės daromą įtaką.

„Per savo kanalus, taip pat vykdydama kampanijas socialiniuose tinkluose Rusija stengiasi pavaizduoti Latviją kaip silpną, griūvančią valstybę, – konstatavo Viktoras Makarovas, specialusis Latvijos vyriausybės įgaliotinis informacinio saugumo reikalams. – Tokiais paprastais būdais mūsų šalyje siekiama išprovokuoti nerimą.“

Pasak latvių žurnalistės Ritos Rudušos, kol vyks NATO pratybos, yra pagrindo tikėtis įvairių melagingų pranešimų, tarkim, pramanų apie avarijas, nelaimingus atsitikimus ir aukas.

„Pavyzdžiui, 2018-aisiais Rusijos žiniasklaida paskleidė melagingą žinią, kad per Lietuvoje vykusias pratybas NATO kariai partrenkė vaiką“, – priminė ji.

Beje, visiškai neseniai Latvija suteikė Rusijos žiniasklaidai puikią dingstį pažerti kritikos. Kovo mėnesį daugiau nei tūkstantis latvių dalyvavo Rygoje surengtose eitynėse, skirtose prie SS prisišliejusių latvių karių atminimui.

Nacionalistinių pažiūrų latviai savus SS veteranus laiko patriotais, nacistinės divizijos gretas papildžiusiais iš noro kovoti su komunistais iš Maskvos.

Pratybos Baltijos jūroje organizuojamos jau 13 kartą. Iki rugsėjo 18 d. jose turėtų sudalyvauti daugiau nei 40 karo laivų.