Grupuotės pranešime nurodoma, kad iki paskutinio momento viskas klostėsi gerai.

Talibano atstovas Zabihullahas Mujahidas taip pat teigė, kad JAV trūksta brandos ir patirties, kai šios pasitraukė iš derybų dėl vieno incidento. Atstovas dar pridūrė, kad Talibanas ir Afganistano vyriausybė susitarė dėl derybų rugsėjo 23 dieną, bet Afganistano vyriausybė to nepatvirtino.

Savaitgalį JAV prezidentas Donaldas Trumpas netikėtai atšaukė turėjusius vykti slaptus atskirus susitikimus su vyresniaisiais Talibano lyderiais ir Afganistano prezidentu Ashrafu Ghaniu ir pareiškė, kad taikos derybos su Talibanu yra stabdomos.

Susitikimai turėjo vykti atskirai, nes Talibanas atsisako tiesiogiai kalbėtis su Afganistano vyriausybe, kurią vadina Amerikos marionete.

JAV vadovas aiškino, kad sprendimą atšaukti susitikimus lėmė Talibano išpuolis, per kurį žuvo JAV karys. Ketvirtadienį per Talibano įvykdytą išpuolį žuvo 12 žmonių, tarp kurių – JAV karys.

Tarp JAV ir Talibano atstovų iki šiol jau įvyko devyni derybų etapai. Rugsėjo 3 d. JAV derybininkas skelbė apie iš esmės sudarytą susitarimą su Talibanu. Remiantis siūlomu susitarimu, JAV turi per 20 savaičių išvesti iš Afganistano 5 400 savo karių, o Talibanas turi mainais garantuoti, kad Afganistanas daugiau niekada nebus naudojamas kaip terorizmo bazė.
Afganistane šiuo metu yra apie 14 000 JAV karių.