„Aš tikiuosi, kad Talibanas pakeis savo elgesį ir dar kartą prisiims įsipareigojimų dėl dalykų, apie kuriuos kalbame. Galiausiai tai bus išspręsta per seriją pokalbių“, – ABC kanalo laidai „This Week“ sakė M. Pompeo.

Kiek anksčiau Talibanas pareiškė manąs, kad Jungtinės Valstijos grįš prie derybų stalo dėl „galutinai pasiekto“ susitarimo nutraukti ilgiausią Amerikos karą, nepaisant Jungtinių Valstijų prezidento Donaldo Trumpo staigaus sprendimo atšaukti slaptus susitikimus su sukilėlių grupe Kemp Deivide.

Talibanas savo pranešime nurodo, kad buvo pasirengęs deryboms Afganistano viduje dėl šalies politinė ateities. Iki tol Talibanas atsisakė derėtis su Afganistano vyriausybe, kurią vadino JAV marionete.

Talibanas nurodo, kad kvietimas į Kemp Deividą buvo gautas rugpjūčio pabaigoje. D. Trumpas neseniai paskelbtoje tviterio žinučių serijoje nurodė, kad planavo atskirai susitikti su Talibano atstovais ir Afganistano prezidentu.

D. Trumpas nurodė, kad susitikimai atšaukti dėl ketvirtadieninio Talibano išpuolio Kabule, kuomet tarp žuvusiųjų buvo ir vienas JAV karys, tačiau kritikai pažymi, kad jau derybų metu žuvo keli amerikiečių kairiai.

Kiek anksčiau Afganistano vyriausybė pareiškė nemananti, kad derybos tarp Jungtinių Valstijų ir Talibano bus tęsiamos „šioje stadijoje“ po to, kai JAV prezidentas staiga jas atšaukė.

Afganistano prezidento atstovas Sediqas Seddqi (Sedikas Sedkis) praėjus kelioms valandoms po D. Trumpo paskelbtos serijos žinučių tviteryje sakė, kad jis atšaukė slaptą susitikimą su Talibano ir Afganistano lyderiais, kuris buvo planuojamas Kemp Deivide.

Toks netikėtinas pranešimas buvo išplatintas po to, kai tik Afganistane, tiek ir Vašingtone kritikos sulaukė „iš esmės“ tarp JAV ir Talibano pasiektas susitarimas nutraukti ilgiausią Amerikos karą, apie kurį pranešė vienas JAV pasiuntinys.

Afganistano vyriausybė iki šiol derybose buvo laikoma nuošalyje, ir Afganistano prezidento atstovas paragino įgyvendinti Afganistano vadovaujamą taikos procesą, kada Talibanas ir Afganistano valdžia derėtųsi tiesiogiai ir būtų paskelbtos paliaubos.

S. Seddqi neatskleidė, ar D. Trumpo staigus sprendimas pakenkė tolesnėms pastangoms užtikrinti taiką.