Taifūnas „Faxai“, kurio nešamo vėjo greitis siekia 216 km per val., turėtų pasiekti pakrantėje įsikūrusias Tokijo teritorijas vėlyvosiomis sekmadienio valandomis arba pirmadienio rytą, nurodė Japonijos meteorologijos agentūra.

Dėl artėjančios audros geležinkelių operatorės uždaro pagrindines traukinių linijas sostinėje, o oro uoste atšaukiama daugiau kaip 170 skrydžių.

„Prašome [žmones] būti atsargius dėl gūsių ir aukštų bangų bei būti budrius dėl nuošliaužų, potvynių ir patvinusių upių“, – sakoma agentūros pranešime.

Meteorologijos agentūros atstovo Naoji Nakamuros teigimu, artėjantis taifūnas gali atnešti „rekordinių“ vėjų ir liūčių.

Vidurio Japonijoje esančios Šidzuokos pakrantėje buvo išgelbėti aštuoni banglentininkai, atsidūrę jūroje toli nuo kranto, pranešė vietos pareigūnai.

„Buvo pasiųsti du sraigtasparniai, o į jūrą išskubėjo specialieji gelbėtojai“, – naujienų agentūrą AFP informavo priešgaisrinio departamento atstovas.

„Nusiuntėme du iš jų į ligoninę, bet nė vieno iš jų gyvybėms pavojaus nebuvo“, – pridūrė jis.

Vietos pareigūnai Ebinos mieste, esančiame į vakarus nuo Tokijo, nurodė „skubiai evakuotis“ daugiau kaip 3 500 žmonių, gyvenančių palei šlaitus.

Artėjanti audra jau paveikė transportą regione; buvo atšaukti kai kurie greitųjų traukinių „Shinkansen“ ir keltų reisai.

Centrinės Japonijos geležinkelių kompanija pranešė, kad sekmadienį bus atšaukta apie 100 greitųjų traukinių, kursuojančių tarp Tokijo ir vakarinių Japonijos miestų, taip pat Tokijo įlankoje neplaukios keltai.

Tuo metu Rytų Japonijos geležinkeliai, didžiausia sostinės geležinkelių operatorė, pranešė, kad visos Tokijo metropoliteno linijos bus uždarytos iki pirmadienio ryto.

„Turime apžiūrėti bėgius ir patikrinti, ar padaryta kokios nors žalos, nes naktį per regioną turėtų praslinkti taifūnas“, – AFP sakė kompanijos atstovas.

Dėl taifūno oro linijos atšaukė mažiausiai 171 skrydį, be to, Kanagavoje, į vakarus nuo sostinės, buvo uždaryti kai kurie pakrantėje esantys greitkeliai, nurodė vietos žiniasklaida.

Dėl prastų orų planuojama anksčiau uždaryti kai kuriuos prekybos centrus bei pramogų parkus, įskaitant ir Tokijo Disneilendą, paskelbė visuomeninis transliuotojas NHK.

Sekmadienį 17 val. vietos (11 val. Lietuvos) laiku „Faxai“ buvo netoli į pietus nuo Tokijo esančios Idzu Ošimos salos Ramiajame vandenyne. Audra slenka šiaurės vakarų kryptimi 30 km per val. greičiu ir jau kelia aukštas bangas.

Rugpjūčio viduryje vakarų Japonijoje siautėjo galingas taifūnas „Krosa“, pareikalavęs vienos gyvybės.

Praėjusio mėnesio pabaigoje smarkios liūtys vakarų Japonijoje nusinešė tris gyvybes.