Paryžiaus teigimu, kanalai dialogui vis dar yra atviri.

„Kanalai dialogui vis dar yra atviri, ir šiandien taip pat, bet... Iranas privalo atsisakyti tokių veiksmų“, – pareiškė Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas.

Tai jis pasakė praėjus dienai po to, kai Teheranas pranešė paleidęs dvi centrifugas, kurios leis dar labiau padidinti urano sodrinimo mastą.

Šis ir du ankstesni sprendimai žymi tolesnį Irano atsiribojimą nuo 2015 metais pasiekto branduolinio susitarimo, nepaisant Paryžiaus vadovaujamų Europos šalių pastangų įtikinti Teheraną ir toliau laikytis susitarimo, iš kurio Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas pasitraukė praėjusiais metais.

Laidoje „Le Grand Rendez-vous Europe1/CNEWS/Les Echos“ dalyvavęs Prancūzijos užsienio reikalų ministras pabrėžė, kad būtent Jungtinės Valstijos pirmosios pakenkė šiam susitarimui.

„Susitarimus... pasirašė tam tikras skaičius šalių, tarp kurių buvo ir Jungtinės Valstijos, pareiškusios, jog daugiau šio susitarimo sąlygų nesilaikys“, – pareiškė jis.

Vėliau Vašingtonas įvedė papildomų sankcijų Iranui, ir dabar Teheranas mano, kad jam tiesiog nebeapsimoka laikytis susitarimo, pridūrė prancūzų ministras.

Jo teigimu, tokia išeitis niekam nenaudinga, tačiau Iranas „blogai reaguoja į blogą amerikiečių sprendimą“, o tai lėmė dar didesnę eskalaciją.