Toks sprendimas priimtas naftos kainoms išliekant gerokai žemesnėms, nei būtinos Saudo Arabijai finansuoti valdžios išlaidas.

Naujasis energetikos ministras yra vyresnysis 34-erių sosto įpėdinio Mohammedo bin Salmano įbrolis ir turi patirties šalies naftos pramonėje. Nuo 2017 metų jis eina valstybės ministro energetikos klausimams pareigas. Tačiau, kaip skelbiama, broliai nėra artimi.

Jo paskyrimas yra pirmas kartas, kai Saudo Arabijos princas perima vadovavimą svarbiai Energetikos ministerijai.

Toks sprendimas buvo priimtas reaguojant į tai, kad „Brent“ rūšies naftos kaina nesiekia 60 JAV dolerių už barelį, o tai yra gerokai mažiau už 80–85 JAV dolerių diapazoną, kuris, kaip yra paskaičiavę analitikai, yra būtinas subalansuoti Saudo Arabijos biudžetą.

Princas Abdulazizas pakeitė Khalidą al Falihą, kuris keliomis dienomis anksčiau buvo atleistas iš valstybinės naftos gavybos milžinės „Aramco“ valdybos pirmininko pareigų.

Anksčiau Kh. al Falihas ėjo šios bendrovės vykdomojo direktoriaus pareigas. Be to, neseniai nuspręsta atskirai ministerijai perduoti kasybos ir pramonės sričių kuravimą, nors iki šiol už jas buvo atsakingas energetikos ministras.

Be to, sekmadienį karalius taip pat paskelbė karališkąjį dekretą ir atleido dabartinį energetikos viceministrą Abdulazizą al Abdulkarimą, tačiau jo įpėdinio neįvardijo.