Pusiau valstybinė naujienų agentūra ISNA citavo pakrančių apsaugos informaciją, kad įgula gabeno daugiau kaip 280 tūkst. litrų kontrabandinio kuro ir kad per šią operaciją buvo išardyta „degalų kontrabandininkų gauja“.

„Buvo konfiskuotas užsienio vilkikas ir 283 900 litrų benzino, kurio vertė - 233,71 mlrd. realų (apie 5 mln. eurų)", – pranešė ISNA, remdamasi pietinės Hormozgano provincijos pakrančių apsaugos vadovu.

„Areštuota 12 Filipinų piliečių, o atitinkami teismų pareigūnai šiuo metu atlieka privalomus teisinius veiksmus“, – sakė pakrančių apsaugos majoras Hosseinas Dehaki.

Jis pridūrė, kad ši grupė įtariama veikusi kaip degalų kontrabandininkų gauja ir kad laivas su degalų kroviniu buvo sulaikytas Hormūzo sąsiauryje prie Siriko srities krantų.

Pastaraisiais mėnesiais Iranas intensyvina patruliavimą Hormūzo sąsiauryje, kuris yra vartai į Persijos įlanką, aštrėjant įtampai tarp Teherano ir Vašingtono.

Bahreine besibazuojantis JAV 5-asis laivynas kol kas nesureagavo į prašymą pakomentuoti incidentą.

Trečiadienį Iranas leido palikti šalį septyniems su Jungtinės Karalystės vėliava plaukiojusio naftos tanklaivio „Stena Impero“ įgulos nariams užsieniečiams.

Iraniečių pajėgos sulaikė „Stena Impero“ liepą už „tarptautinės laivybos taisyklių pažeidimus“, Didžiajai Britanijai areštavus prie Gibraltaro krantų vieną Irano tanklaivį. Vėliau iraniečių laivas buvo paleistas, tačiau „Stena Impero“ tebėra Irano vandenyse.

Liepos 14-ąją Irano revoliucinė gvardija areštavo kitą „užsienio tanklaivį“, esą dalyvavusį degalų kontrabandoje.

„Laivas, kurio talpa – 2 mln. litrų, turintis 12 įgulos narių užsieniečių, plaukė pristatyti iš iraniečių laivų gautų kontrabandinių degalų užsienio laivams“, – sakoma tuomet Revoliucinės gvardijos paskelbtame pranešime.

Jūrų laivybos stebėjimo tinklalapis „TankerTrackers“ nurodė, kad su Panamos vėliava plaukiojantis laivas „MT Riah“, naudojamas papildyti per Hormūzo sąsiaurį plaukiančių laivų kuro atsargoms, buvo nuplukdytas į Irano vandenis. Tuo metu jo automatinė atpažinimo sistema liovėsi siuntusi signalus.

Liepos 31-ąją Iranas sulaikė dar vieną degalų kontrabanda įtariamą laivą su septyniais įgulos nariais užsieniečiais, bet neatskleidė nei laivo pavadinimo, nei įgulos narių pilietybės.