„Esame tikri, kad Didžioji Britanija, Prancūzija ir Vokietija – apskritai visos civilizuotos šalys – imsis ryžtingų veiksmų, kad sustabdytų Irano branduolinį šantažą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė M. Pompeo.

Pasak jo, „faktas, kad Iranas tebeturi didelių galimybių sodrinti uraną, byloje apie susitarimo su Irano trūkumus“.

Anksčiau penktadienį JAV diplomatijos vadovas „nepriimtinu“ pavadino Teherano neseniai priimtą sprendimą nebevykdyti dar dalies įsipareigojimų, prisiimtų pagal vadinamąjį Bendrąjį išsamiųjų veiksmų planą (JCPOA).

Apie tokį žingsnį anksčiau šią savaitę paskelbė Iraniečių prezidentas Hassanas Rouhani, pridūręs, kad visą suintensyvintą branduolinę veiklą šalyje stebės Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA).

Šeštadienį Iranas pranešė paleidęs 40 modernesnių urano sodrinimo centrifugų. Šis žingsnis žymi jau trečią etapą, Iranui mažinant įsipareigojimus pagal 2015 metų susitarimą su galingosiomis šalimis.

Šiitiškos respublikos atominės energetikos organizacijos atstovas Behrouzas Kamalvandi per spaudos konferenciją Teherane nurodė, kad jo agentūra paleido 20 centrifugų IR-4 ir tiek pat centrifugų IR-6.

B. Kamalvandi perspėjo, kad Europai liko mažai laiko išgelbėti JCPOA. JAV prezidentas Donaldas Trumpas pernai vienašališkai išvedė Ameriką iš šio susitarimo ir grąžino Iranui skaudžias ekonomines sankcijas.

„Kol kita pusė nesilaiko įsipareigojimų, jie neturėtų tikėtis, kad Iranas laikysis savo įsipareigojimų“, - pabrėžė B. Kamalvandi.

Pareigūnas pažymėjo, kad Iranas turi galimybę sodrinti uraną iki didesnio nei 20 proc. lygio. Pasak analitikų, turint tokių pajėgumų lieka nedaug techninių kliūčių pradėti sodrinti uraną iki didesnio kaip 90 proc. lygio, tai yra, gaminti atominiams užtaisams tinkamą medžiagą.

Vis dėlto B. Kamalvandi sakė, kad Iranas toliau leis Jungtinių Tautų inspektoriams tikrinti šalyje esančius branduolinius objektus.

„Kalbant apie TATENA stebėseną ir prieigą... – kad viskas būtų aišku, [Irano] įsipareigojimų dėl skaidrumo bus laikomasi kaip anksčiau“, – nurodė jis.

Teheranas jau anksčiau peržengė JCPOA apribojimus Irano turimam prisodrinto urano kiekiui ir jo sodrinimo lygiui.