„Paskelbti įsakai dėl malonės suteikimo apie 12 nuteistų rusų, nugabentų iš bausmės atlikimo vietų į apsikeitime dalyvaujančių asmenų susirinkimo punktą. Manau, kad tai yra pasiruošimas apsikeitimo procedūros pradžiai“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė kai kuriems Ukrainoje sulaikytiems Rusijos piliečiams atstovaujantis advokatas Valentinas Rybinas.

Rusų prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį pareiškė, kad Maskva baigia derybas su Kijevu „dėl didelio masto“ apsikeitimo kaliniais.

Liepos viduryje rusų ir ukrainiečių pareigūnai apsikeitė kalinių sąrašais. Kijevo pateiktame sąraše buvo nurodyti 150 vardų, o Maskvos – 34.

Vėliau Ukrainos generalinė prokuratūra informavo, kad pasirengta iškeisti „35 į 35“ žmones.

Penki Rusijoje nuteisti ukrainiečiai Volodymyras Baluchas, Pavlo Hrybas, Mykola Karpiukas, Stanislavas Klychas ir Oleksandras Kolčenka buvo atvežti iš kolonijos į Lefortovo tardymo izoliatorių Maskvoje, rugpjūčio pabaigoje pranešė rusų žmogaus teisių organizacija „Memorial“.

„Dėl į Maskvą etapuotų penkių nuteistųjų sprendžiamas išdavimo Ukrainai, atlikti Rusijos Federacijos teismų skirtas bausmes, klausimas“, – tuomet sakė informuotas naujienų agentūros „Interfax“ šaltinis.

Kitą dieną advokatas V. Rybinas pranešė, kad apsikeitimui rengiami rusai Maksimas Odincovas ir Aleksandras Baranovas. Televizijai „Rossija 24“ teisininkas patikslino, kad gali būti iškeista 12 rusų.

Informuotas šaltinis „Interfax“ nurodė, kad rugpjūčio 29 dieną į Maskvą buvo perkeltas ir ukrainiečių režisierius Olehas Sencovas, Rusijoje atliekantis 20 metų laisvės atėmimo bausmę.

Taip pat pranešta, kad į Lefortovo tardymo izoliatorių atvežtas ir už šnipinėjimą nuteistas ukrainietis Romanas Suščenka.

Į apsikeitimą taip pat gali būti įtrauktas, kaip įtariama, prie oro bendrovės „Malaysia Airlines“ lėktuvo numušimo virš Ukrainos 2014 metais prisidėjęs Volodymyras Cemachas, kuriam Ukrainos teismas ketvirtadienį panaikino suėmimą.