„Panašu, kad Iranas palaipsniui artėja prie padėties, kuriai esant galėtumėme vesti derybas“, – šiuo metu Londone besilankančio M. Esperio žodžius cituoja naujienų agentūra AP.

Pasak jo, JAV prezidentas Donaldas Trumpas pasirengęs ir toliau laikytis „maksimalaus spaudimo“ Iranui strategijos – tai yra, taikant ekonomines sankcijas priversti Teheraną diplomatiškai išspręsti turimas problemas.

JAV gynybos sekretorius priminė, kad Vašingtono tikslas yra priversti Iraną susėsti prie derybų stalo dėl susitarimo, kuris pakeistų Bendrąjį išsamiųjų veiksmų planą (JCPOA), iš kurio pasitraukė JAV.

M. Esperis pridūrė, kad naujas susitarimas turėtų garantuoti, kad Iranas „neįgytų branduolinių ginklų ne tik per 10 ar 15 metų, bet ir nepadarytų to niekada“.

Tuo metu Jungtinės Karalystės gynybos sekretorius Benas Wallace'as pažymėjo, kad Londonas paremtų Vašingtoną, jei toks susitarimas bus pasiektas.

„Jei bus sudarytas sandoris, mes, žinoma, visada padėsime JAV šiuo klausimu, nes manau, kad taika ir stabilumas šiame regione yra labai svarbus dalykas“, – pabrėžė B. Wallace'as.

Branduolinį susitarimą po 10 metų trukusių derybų 2015-aisiais su Iranu pasirašė pasaulio galingosios valstybės. Šiitiška respublika tuomet įsipareigojo apriboti savo branduolinę programą mainais į tarptautinių sankcijų panaikinimą.

Tačiau pernai JAV prezidentas D. Trumpas vienašališkai pasitraukė iš susitarimo. Nuo tada tarp Teherano ir Vašingtono tvyro didžiulė įtampa.

Amerikiečių lyderis vėliau grąžino Iranui griežtas sankcijas, kurios sudavė skaudų smūgį šalies ekonomikai ir paskatino nusileisti nelinkusį Teheraną suintensyvinti savo urano atsargų sodrinimą iki lygio, pažeidžiančio susitarimo sąlygas.

Spėjama, kad Iranas šeštadienį atsisakys dar dalies pagal JCPOA prisiimtų įsipareigojimų.