Išpuolis prieš 65 metų Elą Pamfilovą surengtas prieš sekmadienį vyksiančius regioninius rinkimus, išprovokavusius Maskvoje didžiulio masto protestus.

CRK pirmininkė buvo užpulta apie 1 val. 30 min. (ir Lietuvos laiku) savo namuose šalia šalia Maskvos.

Policija šį įvykį apibūdino kaip „ginkluotą užpuolimą“. Ji nurodė, kad užpuolikas „per langą pateko į namo terasą ir keliskart panaudojo prieš šeimininkę elektrošoką, o tada paspruko“.

Penktadienį E. Pamfilova dalyvavo spaudos konferencijoje. Ant jos kūno nebuvo matyti jokių sužeidimų. CRK pirmininkė patikino žurnalistus, kad jai viskas gerai.

„Viskas gerai, išgyvensiu“, – sakė ji.

Policija pradėjo incidento tyrimą.

Valstybinė žiniasklaida suskubo kelti prielaidas, kad šis išpuolis gali būti susijęs su savaitgalį vyksiančiais rinkimais į Maskvos miesto dūmą. Opozicija pasmerkė šiuos rinkimus, kai valdžia uždraudė juose kandidatuoti virtinei nepriklausomų kandidatų.

„Kas tai buvo – apiplėšimas ar nurodymo sutrikdyti rinkimus vykdymas?“ – klausė valstybės kontroliuojama televizija „Rossija 24“.

Tuo metu opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas pareiškė, kad tai buvo „netikras“ išpuolis.

Rinkimų pareigūnai, tarp jų E. Pamfilova, pritarė sprendimui neleisti opozicijos kandidatams dalyvauti rinkimuose, argumentuojant, kad jų surinkti parašai buvo sufalsifikuoti.

Tai išprovokavo vieną rimčiausių pastarųjų metų politinių krizių. Nuo liepos sostinėje vyko didžiulės protesto akcijos, kuriose buvo reikalaujama laisvų ir sąžiningų rinkimų.

Per protestus buvo sulaikyta per tūkstantis žmonių, o keliems jų skirtos ilgos laisvės atėmimo bausmės už policininkų užpuolimą mitingų metu.

„Viliuosi, kaltininkai bus greitai surasti“, – parašė A. Navalno įkurto „Kovos su korupcijos fondo“ (FBK) teisininkė, viena iš neįregistruotų kandidatų į Maskvos dūmą Liubov Sobol.

„Ela Pamfilova neabejotinai turėtų stoti prieš teismą už rinkimų falsifikavimą. Tačiau aš esu prieš neteismines bausmes“, – pareiškė ji.