Ataka surengta JAV pasiuntiniui grįžus į Katarą netikėtų derybų dėl amerikiečių ir talibų susitarimo, kurį jis vos prieš kelias dienas pavadino užbaigtu.

Faros provincijos gubernatorius Mohammadas Shoaibas Sabetas naujienų agentūrai AP sakė, kad dar 15 žmonių per naujausią ataką buvo sužeisti. Pasak pareigūno, prieš Talibaną buvo surengta antskrydžių, Faros mieste tęsiasi nedideli susirėmimai.

Provincijos gyventojas Shamsas Noorzai sakė, kad Talibanas penktadienį užėmė ir padegė armijos naujokų ėmimo centrą netoli miesto pagrindinės policijos būstinės. Pasak gyventojo, visos parduotuvės uždarytos, kai kurie žmonės bando bėgti.

Tai bent trečias kartas per pastaruosius ketverius metus, kai Talibanas atakavo Faros miestą.

Gubernatorius vėliau sakė, kad saugumo pajėgos atkovojo minėtą naujokų ėmimo centrą.

Smurtas, įskaitant dvi Talibano atakas sostinėje Kabule, per kurias buvo susprogdintos bombos automobiliuose, šią savaitę suintensyvėjo JAV pasiuntiniui Zalmay Khalilzadui pranešus, kad jis ir sukilėliai „iš principo“ pasiekė susitarimą, pagal kurį JAV pradėtų išvesti savo pajėgas mainais į Talibano garantijas dėl kovos su terorizmu.

Z. Khalilzadas iš Kabulo ketvirtadienio vakarą staiga grįžo į Katarą, kur Talibanas turi politinį biurą, tolesnių derybų, nors anksčiau šią savaitę tvirtino, kad susitarimui su talibais tereikia tik prezidento Donaldo Trumpo pritarimo.

Afganistano vyriausybės ir kelių buvusių JAV ambasadorių Afganistane prieštaravimai dėl šio susitarimo ir JAV kario žūtis per ketvirtadienio ataką Kabule padidino spaudimą Z. Khalilzadui.

Demokratams atstovaujantis Atstovų Rūmų Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Eliotas Engelis pareikalavo, kad pasiuntinys susitiktų su komiteto nariais ir atsakytų į jų klausimus.

Talibanas tvirtino, kad kruvinų išpuolių banga, įskaitant šiaurinių Kundūzo ir Baglano provincijų sostinių puolimus praėjusį savaitgalį, yra būtina norint užsitikrinti geresnes pozicijas derybose su JAV.