Socialiniame tinkle „Twitter“ atstovas Steffenas Seibertas citavo tokius kanclerės žodžius: „Honkongo žmonių teisės ir laisvės privalo būti užtikrintos. Sprendimus galima rasti tik dialogu; darykite visa, kas įmanoma, kad užkirstumėte kelią smurtui“.

Honkonge jau keli mėnesiai vyksta protestai už demokratiją, o prieš A. Merkel šios savaitės trijų dienų vizitą Kinijoje pusiau autonominio miesto protestuotojai prašė kanclerės paremti juos per susitikimus su Kinijos vadovybe.

A. Merkel į Kiniją atvyko ketvirtadienį, su didele verslininkų delegacija, kurioje yra „Volkswagen“, „Allianz“ ir „Deutsche Bank“ atstovų, rašė Vokietijos dienraštis „Bild“, kuris penktadienį išspausdino tokią antraštę: „Ar mūsų įmonėms nerūpi Honkongo laisvė?“

Žurnalistų galimybės nušviesti kanclerės vizitą buvo neįprastai suvaržytos, virtinė Pekine dirbančių užsienio žurnalistų, įskaitant naujienų agentūros AFP reporterius, negalėjo gauti akreditacijų.

Kinijos pareigūnai tai aiškino vietos trūkumu, nes A. Merkel ir taip lydi daug žurnalistų.

Vokietijos žurnalistų federacijos pareiškime tai vadinama „diplomatiniu farsu“.

„Kaip organizatoriai įsivaizduoja keliaujančius vokiečių spaudos [atstovus]? Ar jie galvoja, kad Vokietijos kanclerė atvyksta su savo dvariškiais, kurie mandagiai klausosi, neužduoda jokių klausimų ir romiai pranešinėja?“ – sakoma pareiškime.

A. Merkel taip pat turi susitikti su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu - penktadienį numatyta jų bendra vakarienė. Šeštadienį kanclerė pasakys kalbą universiteto studentams ir centriniame Uhano mieste susitiks su vietos verslininkais.

Prieš jos kelionę garsus Honkongo demokratijos aktyvistas Joshua Wongas ir kiti atvirame laiške, kurį trečiadienį paskelbė „Bild“, priminė, kad kanclerė augo komunistinėje policinėje Rytų Vokietijoje.

„Jūs tiesiogiai patyrėte diktatoriškos vyriausybės siaubus, – rašoma laiške. – Viliamės, kad būdama Kinijoje išreikšite savo susirūpinimą dėl mūsų katastrofiškos padėties ir perduosite mūsų reikalavimus Kinijos vyriausybei.“