Šis siūlymas, kuriam reikės parlamento pritarimo, buvo iškeltas praėjus keturiems mėnesiams po to, kai iškilmingoje ceremonijoje buvo karūnuotas Maha Vajiralongkornas.

Tai yra pirmasis šios prorojalistinės Prayuto Chan-o-Cha vadovaujamos administracijos biudžetas. Rūmų finansai buvo įtraukti į siūlymą, kurį paskelbė biudžeto biuras. Nebuvo pateikta daugiau informacijos, kam bus naudojami šie pinigai – jų paskirtis buvo pavadinta „saugumo būtinybe“.

Ministrų taryba sutiko su šiais 2020-ųjų planais, naujienų agentūrai AFP sakė vyriausybės atstovė Narumon Pinyosinwat. „Toliau vyks biudžeto projektavimas, kuris bus pasiūlytas parlamentui šių metų pabaigoje“, – sakė ji.

Suplanuoti biudžeto didėjimai gynybos, finansų ir vidaus reikalų ministerijose, tačiau sumažės švietimo sistemos biudžetas.

Karalius Maha Vajiralongkornas paveldėjo vieną iš turtingiausių ir galingiausių monarchijų iš savo tėvo Bhumibolo Adulyadejo, kuris mirė 2016-ųjų spalį. Ekspertai sako, kad jo valdymas yra kategoriškesnis nei velionio Bhumibolo, kuris valdė 70 metų. Karališkasis saugumas buvo padidintas keturis kartus, praeitais metais pranešė pareigūnai.

Naujasis karalius perėmė Karūnos turto biuro (CPB) valdymą, biuras turi turto bankuose, bendrovėse, taip pat nekilnojamojo turto. Ekspertai CPB turtą vertina 30-60 mlrd. dolerių.

Tailando karališkosios šeimos finansai lieka akylai saugoma paslaptimi, karalius yra apsaugotas nuo visuomenės kontrolės ir kritikos dėl karališko šmeižto įstatymo.