Bulgarijos užsienio reikalų ministerija, nors ir pripažinusi Sovietų Sąjungos indėlį įveikiant nacistinę Vokietiją, vis dėlto pareiškė, kad Rusijos ambasados pavartotas žodis „išlaisvinimas“ yra abejotinas istorinis terminas ir pabrėžė, kad istorijos nereikėtų politizuoti, teigiama rugsėjo 3 d. pareiškime.

Parodą planuojama atidaryti rugsėjo 9 dieną, ta proga, kad prieš 75 metus prosovietinio perversmo metu buvo nuversta Bulgarijos monarchija.

Tuo metu šalį valdęs monarchas buvo nacistinės Vokietijos sąjungininkas, tačiau jis atsisakė siųsti savo kariuomenę, kai Adolfas Hitleris įsiveržė į Sovietų Sąjungą, nes baiminosi neramumų namuose.

Raudonoji Sovietų Sąjungos armija įžengė į Bulgariją 1944 m. rugsėjį, ir per pirmus kelis mėnesius iš viso buvo nužudyta 30 tūkst. bulgarų.

„Mes rekomenduojame Rusijos ambasadai vengti istorine prasme abejotino termino „išvadavimas“, nes tuo gali pasinaudoti kai kurios politinės jėgos Bulgarijoje, o tai jau kišimasis į šalies viduje vykstančius debatus“, – pareiškė ministerija.

Šalyje, kuri kažkada priklausė Sovietų Sąjungos blokui, o dabar yra ES ir NATO narė, ši data vis dar vertinama prieštaringai. Bulgarijoje iki šiol vyrauja ne tik provakarietiškos nuotaikos, bet ir nostalgija sovietinei erai.

Rusijos diplomatinės atstovybės Sofijoje atstovai pareiškė, kad juos nuvylė ministerijos pareiškimas.

Pareiškime, kurį Rusijos ambasada paskelbė socialiniuose tinkluose, teigiama, kad paroda surengta remiantis „archyvine medžiaga“, kurią parengė Rusijos istorijos draugija, o parodos tikslas yra supažindinti Bulgarijos publiką su šia medžiaga. Pareiškime pabrėžiama, kad „dauguma dokumentų iki šiol nebuvo žinomi arba iki neseniai buvo įslaptinti, o juose kalbama apie lemiamą Raudonosios armijos vaidmenį išlaisvinant žmoniją nuo fašistinio maro“.

Ambasada paneigė, kad kišasi į Bulgarijos vidaus reikalus, pareiškusi: „Mes šiek tiek nusivylę, kad jūs išsakėte oficialų pareiškimą net nesusipažinę su pačia paroda.“

Bulgarijos vadovybė pažymėjo, kad buvo sustiprinta monumento sovietinei armijai, esančio pačiame Sofijos centre, apsauga, siekiant apsaugoti jį nuo vandalizmo. Taip pat pareiškė, kad leido įvažiuoti į šalį Kremliaus politiką palaikančio baikerių klubo „Naktiniai vilkai“ nariams.

Susidūrimas tarp istorinių naratyvų įvyko ir kitur.

Neseniai Lenkija ir Rusija apsižodžiavo Lenkijai pažymint 80-ąsias Antrojo pasaulinio karo pradžios metines, formuluodama, kad tada į šalį įsiveržė ir nacistinė Vokietija, ir Sovietų Sąjunga.

Maskva į šį renginį pakviesta nebuvo, todėl Rusijos politikas Francas Klincevičius apkaltino Lenkiją tuo, kad ji neva pradėjo Antrąjį pasaulinį karą, nes „išprovokavo nacistinę Vokietiją“.