„Nieko neliko, – sakė CNN reporterė Paula Newton, stovėdama prie pastato likučių. – Sugriauti beveik visi saloje buvę statiniai.“

Man-O-War Cay priklauso Abako saloms, kur uraganas siautėjo stripriausiai. Iš viso Bahamose uraganas nusinešė mažiausiai 20 gyvybių.

Ministras pirmininkas mano, kad aukų skaičius augs. Paieškos komandoms kelias dienas nepavyko pasiekti labiausiai nukentėjusių vietų.

„Dorian“ užgriuvo Bahamas kaip penktos kategorijos uraganas ir sustojo virš salų, todėl atlikti gelbėjimo misijas buvo per daug pavojinga. Net dabar neįmanoma tikrinti kiekvieno namo ieškant išgyvenusiųjų, nes daugelyje vietų namų paprasčiausiai nebėra.

Abako salas perskridusi Lia Head Rigby, kuri vadovauja paramos organizacijai, anksčiau sakė, kad, jos atstovų teigimu, „žuvusiųjų yra kur kas daugiau“.

„Viskas nusiaubta, sunaikinta. Tikra apokalipsė“, – naujienų agentūrai „Associated Press“ pasakojo ji.

Abako salų aeronuotraukose, įskaitant uostamiesčio Marsh Harbour vaizdus, matyti nesibaigiantis destrukcijos kelias: nuplėšti stogai, besimėtančios nuolaužos, apversti automobiliai, laivų konteineriai ir valtys bei pakilęs vanduo.

„Didžiojoje Marsh Harbour dalyje nieko nebeliko, – teigė Alicia Cook, kuri evakavosi iš miestelio. – Žmonės pradeda panikuoti, plėšikauti... Neįsivaizduoju, kaip visiems pavyks ištrūkti.“

Iš Marsh Harbour evakuotas Bobas Cornea atsidūrė sostinėje Nasau ir kalbėjo su BBC. Jis sakė, kad su žmona slėpėsi savo sūnaus namo antrame aukšte.

„Vanduo siekė mano kaklą. Jo lygis nenukrito dvi ar tris valandas. Mano sūnus mus ištraukė ir buvome nugabenti į saugią vietą. Matėme ne vieną uraganą, įvairiausių audrų, tačiau dar niekada nebuvo taip blogai. Atrodė, kad stoviu vidury vandenyno. Aplinkui vien bangos, semiantis vanduo. Siaubas. Visiškas siaubas“, – pasakojo vyras.


Kitas vyras pasakojo, kaip jo akivaizdoje nuskendo sutuoktinė.

„Banga užgriuvo per stogą, turėjo būti mažiausiai 6,5 metro aukščio“, – CNN sakė Howardas Armstrongas. Jis apibūdino baisiąją akimirką, kai namą užliejo vanduo, o jo žmona nuskendo jam matant.

„Ji stovėjo ant virtuvės spintelių tol, kol jos subyrėjo. Aš buvau šalia, ir ji tiesiog nuskendo“, – H. Armstrongas pridūrė ištrūkęs iš namo ir nuplaukęs prie savo netoliese buvusios valties.

Situacija Didžiosios Bahamos saloje yra mažiau aiški, nes „Dorian“ nuo jos pasitraukė tik vėlų antradienio vakarą po beveik dvi paras trukusio chaoso ir sugadino nemažai ryšio linijų.

Didžiąją dalį gelbėjimo darbų atliko vietos gyventojai, naudodami valtis ir vandens motociklus, tačiau jiems trukdė užtvindyti keliai, nuvirtę medžiai ir paskendusios nuolaužos.


Anot AP, trečiadienį nacionalinio saugumo ministras Marvinas Damesas pranešė, kad gelbėjimo tarnybos „pradeda darbus“.

Mažiausiai 20 gyvybių Bahamose nusinešęs uraganas „Dorian“ vėl sustiprėjo iki 3 kategorijos audros ir priartėjo prie JAV pietrytinės pakrantės, grasindamas pavojingais jūros potvyniais žemai esančiose bendruomenėse nuo Džordžijos iki Virdžinijos pietvakarių.

Anksčiau šią savaitę Bahamas „Dorian“ pasiekė kaip stipriausias uraganas per šios salų valstybės istoriją. Vėliau jis gerokai susilpnėjo – nuo 5 iki 2 kategorijos, bet trečiadienį vakare vėl ėmė stiprėti. Uragano vėjų greitis siekia 185 km per valandą.


Pietų Karolinoje daugiau kaip 1,5 tūkst. žmonių prisiglaudė 28 laikinose prieglaudose, o pareigūnai baiminasi dėl istorinės Čarlstono miesto dalies. Naktį uragano centras buvo už maždaug 168 km į pietus nuo Čarlstono ir judėjo į šiaurę visai šalia pakrantės.

Anksčiau „Dorian“ siaubė šiaurinę Bahamų dalį, kur žuvusiųjų skaičius trečiadienį padidėjo iki mažiausiai 20.

„Šiuo metu pradedame matyti aiškesnį prarastų gyvybių vaizdą, bent jau Abako [salose], ir prarastas gyvybes Didžiojoje Bahamoje“, – šalies radijui sakė Bahamų sveikatos apsaugos ministras Duane'as Sandsas, kurį citavo ir laikraštis „The Nassau Guardian“.

„Taigi, žuvusiųjų skaičius Abake ir Didžiojoje Bahamoje kol kas padidėjo iki 20 žmonių... Tačiau turėkite galvoje, kad paieškos ir gelbėjimo operacijos, užlietų namų tikrinimas dabar tik prasideda“, – nurodė jis.

Jungtinės Tautos trečiadienį paskelbė, kad maždaug 70 tūkst. žmonių Bahamose reikalinga skubi pagalba maistu, geriamuoju vandeniu, pastoge ir vaistais.

JT šiam reikalui jau skyrė 1 mln. dolerių (0,9 mln. eurų) iš savo nepaprastųjų situacijų fondo, telefonu iš Bahamų sostinės Nasau žurnalistams sakė JT generalinio sekretoriaus pavaduotojas humanitariniams reikalams Markas Lowcockas.

Jungtinės Tautos: 70 tūkst. žmonių reikalinga skubi pagalba

Galingam uraganui Dorianui nusiaubus Bahamas, dešimtims tūkstančių žmonių reikalinga pagalba maistu, vandeniu ir vaistais, skelbė Jungtinės Tautos (JT), informuoja „Deutsche Welle“.

JT humanitarinių reikalų vadovas Markas Lowcockas apsilankė Bahamų sostinėje Nasau, kur susitiko su premjeru Hubertu Minnisu ir aptarė JT paramą.
Šiuo metu žmonėms labiausiai reikia maisto, saugaus geriamo vandens, vaistų ir pastogės. Kaip skelbiama, JT skyrė 1 mln. dolerių iš savo neatidėliotinos pagalbos fondo, kad nukentėjusiems būtų suteikta pagalba.

Bahamose uragano Doriano aukų skaičius trečiadienį pasiekė 20, kai gelbėtojai pradėjo apieškoti pastatų griuvėsius ir namus, kurie buvo užtvindyti. Tikėtina, kad žuvusiųjų daugės.

„Šiuo metu pradedame susidaryti aiškesnį vaizdą apie žmonių žūtis, bent jau Abako salose, ir nusineštas žmonių gyvybes Didžiojoje Bahamoje. Bet turėkite omenyje, kad tik dabar pradedamos paieškos ir gelbėjimo operacijos, užtvindytų namų apieškojimas“, – sakė Bahamų sveikatos apsaugos ministras Duane'as Sandsas.

Uraganas Dorianas padarė katastrofiškos žalos Abako ir Didžiosios Bahamos saloms Bahamų šiaurėje. Dorianas smogė Bahamoms kaip penktos kategorijos uraganas, atnešdamas pražūtingus vėjus ir stiprias liūtis, kurie griovė namus ir sukėlė didžiulius potvynius.

Abako salos ir Didžioji Bahama buvo stipriai nuniokotos ir šiuo metu yra pasiekiamos tik sraigtasparniu, nes keliai ir oro uostai buvo suniokoti arba užtvindyti per audrą.

Uraganas vėliau susilpnėjo iki antros kategorijos, bet pamažu vėl stiprėdamas juda pietrytinės JAV pakrantės link. JAV Džordžijos, Pietų ir Šiaurės Karolinų valstijos išlieka budrios.