Įstatymo projektas buvo pristatytas balandį – šis nutarimas turėjęs įgalinti įtariamuosius teisti žemyninėje Kinijoje. Projektas sukėlė didžiulį pusiau autonominio miesto gyventojų pasipiktinimą, prasidėjo demokratinių teisių reikalaujančių demonstrantų susibūrimai.

Birželį C. Lam atidėjo įstatymo projektą ir paskelbė jį „mirusiu“, bet niekada oficialiai nepareiškė jo visiškai atsisakanti. Visiškas įstatymo atšaukimas yra vienas iš penkių pagrindinių protestuotojų iškeltų reikalavimų.

Prieš dvi dienas „Reuters“ agentūra paviešino nutekintą garso įrašą, kuriame C. Lam verslo vadovams praėjusią savaitę pasakė, jog svarstydama įstatymo projektą mieste sukėlė chaosą, tai esą yra neatleistina ir, jei turėtų galimybę, ji atsiprašytų ir atsistatydintų. Susitikimo už uždarų durų metu dalyvių grupei C. Lam galiausiai atskleidė turinti „labai nedaug erdvės“ krizei spręsti, nes neramumai mieste tapo nacionalinio Kinijos saugumo ir nepriklausomumo klausimu.

Vyriausybė oficialiai atšauks įstatymo projektą, kad visiškai išsklaidytų visuomenės susirūpinimą“, – sako C. Lam vaizdo pareiškime, paskelbtame jos biuro.

Pradiniai vietos žiniasklaidos pranešimai apie tikėtiną C. Lam tokio pobūdžio pareiškimą suteikė vilčių, kad reikalavimo dėl ekstradicijos patenkinimas galėtų padėti užbaigti krizę.

Naujienos išprovokavo džiūgavimą miesto vertybinių popierių biržoje, kur akcijų indeksas po pietų pakilo beveik 4 proc., sustiprėjus viltims, kad C. Lam ir Pekinas, atsisakydavę daryti kokias nors nuolaidas, pagaliau galbūt nori pasiūlyti politinį sprendimą.

Tačiau šios viltys greit buvo sutramdytos, kai aktyvistai išreiškė pasipiktinimą ir ryžtą toliau tęsti platesnę kampaniją už demokratiją.

„Per mažai ir per vėlai“, – sakė garsus aktyvistas Joshua Wongas, kuris praėjusios savaitės pabaigoje buvo areštuotas drauge su kitomis garsiomis protestų figūromis.

"Raginame ir pasaulį būti budrų dėl šios taktikos ir nesileisti apgaunamam Honkongo bei Kinijos vyriausybės. Iš tikrųjų jie dėl nieko nenusileido ir visapusiški suvaržymai yra pakeliui", – pridūrė jis.

Ekstradicijos įstatymas buvo laikomas dar vienu bandymu suvaržyti Honkongo laisves, kurių neturi pagrindinė Kinijos teritorijos dalis.

Milijonams žmonių išėjus į gatves, C. Lam įšaldė pastangas priimti šį įstatymo projektą, bet papiktino protestuotojus ne kartą atsisakiusi oficialiai jį atšaukti.

Protestui judėjimui virtus kampanija už demokratiją, buvo suformuluota ir kitų reikalavimų, įskaitant reikalavimus atlikti nepriklausomą tyrimą dėl įtariamų brutalių policijos veiksmų prieš protestuotojus ir paskelbti amnestiją areštuotiems aktyvistams.

Be to, reikalaujama leisti honkongiečiams tiesiogiai rinkti savo lyderius, nors tai yra aiški raudona linija Pekinui.