Škotijos Aukščiausiojo civilinių bylų teismo Edinburge teisėjas Raymondas Doherty atmetė teisinį skundą, kurį pateikė B. Johnsono oponentai.

„Tai politinė teritorija ir sprendimų priėmimo procesas, kuriuos galima vertinti ne teisiškai, o tik politiškai“, – sakoma nutartyje.

„Nesutinku su argumentu, kad teisė atidėti parlamento sesijas prieštarauja teisinės valstybės principui“, – nurodė R. Doherty.

Škotijos nacionalinės partijos (SNP) parlamentarė Joanna Cherry, kuri buvo viena iš skundo pateikėjų, sakė, jog teisėjas nusprendė, kad teismas negali pasisakyti dėl vyriausybės galios sustabdyti parlamento darbą naudojimo.

„Atrodo, kad pralaimėjome“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė ji.

Teisininkas Jolyonas Maughamas, kuris taip pat rėmė skundą, sakė: „Idėja, kad jei premjeras įšaldo parlamentą, tai teismas negali įsitraukti, paleidžia bjaurių demonų. Jei jis gali tai padaryti 34 dienoms, tai kodėl negali 34 savaitėms arba 34 mėnesiams? Kur baigiasi ši politinė galia?“

Kituose teismuose yra iškeltos dar dvi bylos dėl ministro pirmininko plano įšaldyti parlamento darbą nuo rugsėjo vidurio iki spalio 14 dienos, kai liks vos dvi savaitės iki numatytos „Brexit“ datos – spalio 31-osios.

Parlamento darbo įšaldymas suteiktų tam tikrą atokvėpį didelį spaudimą patiriančiam premjerui.

Praėjusią savaitę priimtas B. Johnsono sprendimas drastiškai sumažinti parlamento darbo dienų iki spalio 31-osios skaičių sukėlė daugelio pasipiktinimą.

Sprendimas laikomas bandymu suvaržyti opozicijos bandymus blokuoti jo „Brexit“ strategiją ir nuversti jo vyriausybę.

Kitas teisinis skundas, kurį remia buvęs ministras pirmininkas Johnas Majoras, ketvirtadienį turi būti svarstomas Londono teisme.