Jeigu šiai koalicijai nebus pritarta, šalis turės pasukti rinkimų keliu.

Maždaug 100 tūkst. M5S judėjimo narių gali pareikšti savo nuomonę internetinėje platformoje „Rousseau“, dalyvaudami šios prieš isteblišmentą pasisakančios partijos plačiai išgirtame „skaitmeninės demokratijos“ procese. Manoma, kad šia teise pasinaudos maždaug pusė iš jų.

M5S nariai gali prisijungti ir balsuoti iki 16 val. Grinvičo (19 val. Lietuvos) laiku. Italijos žiniasklaida prognozuoja, kad dauguma jų pasisakys už koalicinę PD ir M5S vyriausybę, vadovaujamą ministro pirmininko Giuseppe Conte.

„Naujoji vyriausybė stovi prie slenksčio. Atrodo, kad ją sustabdyti dabar tikrai sunku“, – antradienį parašė populiarus kairiųjų pažiūrų dienraštis „Repubblica“.

M5S lyderiai antradienį kreipėsi į judėjimo narius, prašydami paramos naujajai koalicijai. Ji sudaroma populiariam kraštutinių dešiniųjų „Lygos“ lyderiui Matteo Salvini nusprendus pasitraukti iš valdančiosios koalicijos su M5S ir paraginus rengti naujus rinkimus, tikėdamasis po jų užimti premjero postą.

„Tai delikati akimirka šiai šaliai“, – kalbėjo M5S lyderiai apie balsavimą, italų žiniasklaidos pramintą „Rousseau rulete“.

Penkeri metai

„Mums piliečių [suteiktas] mandatas yra rimtas reikalas, jis trunka penkerius metus – kaip tai numatyta konstitucijoje, kad būtų įgyvendinta vyriausybės programa“, – rašoma M5S tinklaraštyje.

M5S sudarė koaliciją su M. Salvini „Lyga“ prieš pusantrų metų. Praėjusį mėnesį bandydamas nuversti vyriausybę prieš imigraciją pasisakantis M. Salvini tikėjosi surengti naujus rinkimus ir po jų perimti vyriausybės vairą.

Tačiau M5S formuoja koaliciją su buvusia savo priešininke PD. G. Conte iki trečiadienio turi pristatyti naujos vyriausybės programą prezidentui Sergio Mattarella.

M5S lyderis Luigi Di Maio pirmadienį sakė, kad koalicijos patvirtinimas yra jo prioritetas.

Jeigu judėjimo nariai nepritartų šiai koalicijai, M5S nutrauktų derybas su PD ir būtų surengti M. Salvini taip laukti pirmalaikiai rinkimai.

Pastarosiomis dienomis L. Di Maio buvo kritikuojamas dėl delsimo sudaryti koalicinę sutartį. Vienas jo kritikų buvo ir M5S įkūrėjas komikas Beppe Grillo.

Tačiau pirmadienį jis sutiko atsisakyti vicepremjero posto naujojoje vyriausybėje, jeigu šis postas neatiteks nė vienam PD politikui.

M5S priešininkai greitai sukritikavo „Rousseau“ sistemą, anksčiau sulaukusią priekaištų dėl jos neatsparumo kibernetinėms atakoms ir slaptumo.

„Naujosios vyriausybės likimas iki jos patvirtinimo dviejuose parlamento rūmuose, kaip numatyta konstitucijoje, pirmiausia priklauso nuo konsultacijų su privačios bendrovės prižiūrimos kompiuterinės platformos nariais“, – sakė Mariastella Gelmini (Mariastela Dželmini) iš Silvio Berlusconi partijos „Forza Italia“.

„Tai yra Italijos institucijų, konstitucijos ir žvalgybos įžeidimas“, – sakė ji.

Valdo marionetes

Platformą tvarko Davide'as Casaleggio, vieno iš M5S judėjimo įkūrėjų Gianroberto Casaleggio sūnus.

Pasak kritikų, Casaleggio šeima nuo pat pradžių valdo politines marionetes iš užkulisių.

Buvęs Konstitucinio Teismo teisėjas Sabino Cassese dienraštyje „Corriere della Sera“ rašo, kad paradoksalu suteikti galbūt 60 tūkst. iš 100 tūkst. partijos narių galią pasipriešinti 11 mln. italų. balsavusių už M5S 2018 metų kovą.

„Kada M5S politinis lyderis liausis žaisti su demokratija?“ – klausė S. Cassese.

„Mes rimtai ir kantriai dirbame, siekdami vyriausybės, leisiančios [vykti] tikriems pokyčiams, kurių Italijai reikia“, – sakė PD lyderis Nicola Zingaretti ir pridūrė, kad yra „pasitikintis ir optimistiškas“.