„Europiečiai ilgai „be didesnių sunkumų“ mėgavosi nepriklausomų teismų ir laisvų procesų teise, – pranešime sakė D. Mijatovič. – Vis dėlto šiuo metu matome padažnėjusių ir gąsdinančių vykdomosios ir įstatymų leidžiamosios valdžios bandymų paveikti teismus ir apeiti teisinę nepriklausomybę.“

Europos žmogaus teisių komisarė pateikė pavyzdžių – atkreipė dėmesį į kontroversiškas dešiniojo sparno nacionalistinių Vengrijos ir Lenkijos vyriausybių bei centro kairės Rumunijos vyriausybės teismų reformas.

Europos Sąjunga, atskirai nuo Europos Tarybos, Lenkijai ir Vengrijai dėl pagrindinių ES vertybių pažeidimo skyrė drausminimo procedūrų ir Rumunijai grasina panašiomis priemonėmis.

D. Mijatovič teigė, kad Turkijoje po 2016 metų nepavykusio bandymo nuversti prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą paskelbus nepaprastąją padėtį, teismų valdžios nepriklausomumas buvo taip pat „rimtai pažeistas“. Ji išskyrė ir politinę Serbijos ir Italijos teisėjų kritiką.

Europos institucijos turėtų būti stipresnės, ryžtingesnės, jos privalo tvirčiau ginti teisės principus ir teisminės valdžios nepriklausomumą.

Europos Taryba daugiausiai dirba su žmogaus teisėmis ir teisės principais. Į Tarybą įtrauktos beveik visos Europos šalys.