„Aš palaikau JT finansavimą, su būtinais indėliais į G5 Sahelio pajėgos. Tikiu, kad mes nelaimime karo su terorizmu Sahelyje, ši operacija turi būti stiprinama“, – interviu „Radio France Internationale“ (RFI) sakė A. Guterresas.

Islamistų sukilėliai pradėjo perversmą Sahelio regione, drebindami ir taip skurdžius Burkina Fasą, Čadą, Malį ir Nigerį.

Šios šalys, kartu su Mauritanija, bendradarbiauja Prancūzijos remiamoje iniciatyvoje – G5 Sahelio pajėgose. 5 tūkst. karių pajėgos suformuotos kovai su terorizmu.

Vis dėlto šioje iniciatyvoje kyla problemos – trūksta tinkamos įrangos, pratybų ir lėšų.

A. Guterresas sakė besitikinti, kad G5 Sahelio valstybės pateiks konkrečių pasiūlymų tarptautinei bendruomenei greitai Burkina Faso Vagadugu mieste vyksiančiame Vakarų Afrikos viršūnių susitikime.

Pirmadienį, lankydamasis Kongo Demokratinėje Respublikoje (DR), A. Guterresas tikino, kad „terorizmo grėsmė turi būti vertinama viso žemyno mastais“.

JT generalinis sekretorius Kongo DR vadino stabilumo ramsčiu ir pabrėžė ilgą kovą su šalies rytuose veikiančiais islamistinių pažiūrų sukilėliais – „Sąjungininkų demokratinėmis pajėgomis“ (ADF).
Pasak A. Guterreso, ADF yra susiję su kitomis džihadistų grupuotėmis Afrikoje.

„Mano nuomone, ADF šiuo metu yra dalis tinklo, kuris prasideda Libijoje, tęsiasi per Sahelį ir Čado ežero regioną iki pat Mozambiko“, – tvirtino A. Guterresas.

JT generalinis sekretorius sakė nežinantis, ar ADF yra formaliai susiję su „Islamo valstybe“ (IS), prisiėmusia atsakomybę už kelis teroro išpuolius Kongo DR rytuose.

Šiuo metu Kongo DR dislokuota apie 16 tūkst. JT taikos palaikymo misijos karių. Misijos trukmė numatyta iki šių metų pabaigos, tačiau A. Guterresas ragina ją tęsti.

„Pasitraukimas iš Kongo DR būtų savižudybė, ne tik Kongo gyventojams, bet ir tarptautinei bendruomenei“, – perspėjo A. Guterresas.