Jungtinės Valstijos antradienį pristatė taikos susitarimą su Talibanu, pagal kurį JAV iš Afganistano patrauks 5 400 karių. JAV ir Talibanas dėl taikos susitarimo derasi jau daugiau nei metus. Tikimasi, kad šis susitarimas leis užbaigti 18 metų trunkantį Afganistano karą.

Šiuo metu Afganistane dislokuota 14 tūkst. JAV karių.

Kol kas neaišku, ką amerikiečių pajėgų pasitraukimas reikš NATO misijai Afganistane, pusę kurios sudaro būtent JAV kariškiai. NATO pajėgos Afganistane apmoko ir padeda afganų kariams.

Tarptautinėje bendruomenėje kyla nerimas, kad staigus karių išvedimas gali destabilizuoti Afganistaną ir pakenkti pažangai demokratijos ir žmogaus teisių srityse.

„NATO visiškai palaiko pastangas pasiekti taiką Afganistane. Smerkiu neseniai įvykusius siaubingus išpuolius, NATO išlieka pasiryžusi remti Afganistano pajėgas“, – tviteryje po susitikimo rašė J. Stoltenbergas.

J. Stoltenbergas ir M. Pompeo taip pat aptarė JAV bandymus paskatinti Europos šalis skirti daugiau lėšų gynybai. Vadovai diskutavo ir apie pasiruošimą NATO viršūnių susitikimui Londone, kuris vyks gruodį.

M. Pompeo į Briuselį atvyko pirmadienio vakarą. Valstybės sekretorius jau susitiko su būsimąją Europos Komisijos (EK) pirmininke Ursula von der Leyen, vėliau M. Pompeo susitiks su būsimaisiais Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininku Charlesu Micheliu, Europos Parlamento (EP) pirmininku Davidu Sassoli ir ES diplomatijos vadovu Josepu Borrellu.