Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas, atvykęs į Maskvą susitikti su Rusijos diplomatijos vadovu Sergejumi Lavrovu, pasmerkė naujausius Vašingtono veiksmus Sirijoje.

Praėjusį savaitgalį JAV pajėgos atakavo džihadistų lyderius Sirijos šiaurės vakaruose. Karą Sirijoje stebinti organizacija šį incidentą pavadino raketų smūgiu, nusinešusiu žuvo mažiausiai 40 žmonių gyvybių.

„Drauge su Rusija ir Turkija Iranas užtikrina santykinį saugumą ir ramybę Sirijoje, – po derybų su S. Lavrovu žurnalistams sakė M. J. Zarifas. – Tačiau Jungtinės Valstijos kuria naują nestabilią situaciją Sirijoje į rytus nuo Eufrato – taip pat ir veiksmais, kurių ėmėsi Idlibe.“

Maskva yra sakiusi, kad amerikiečiai smogė regionui „iš anksto neįspėję Rusijos ar Turkijos“ ir sukėlė pavojų trapiam ugnies nutraukimui Idlibo provincijoje.

S. Lavrovas taip pat kaltino JAV siekiu „provokuoti“ Teheraną, Vašingtonui pernai pasitraukus iš pasaulio galių susitarimo su Iranu.

„Mūsų partneriai amerikiečiai atvirai siekia provokuoti Iraną, remiant kai kuriems jų sąjungininkams regione“, – sakė jis.

S. Lavrovas gerai įvertino Prancūzijos bandymus rasti išeitį iš aklavietės ir įtikinti Jungtines Valstijas pasiūlyti Iranui tam tikrą sankcijų, kurias Vašingtonas yra paskelbęs Teheranui, sušvelninimą.

„Tikimės, kad ši naudinga prancūzų prezidento iniciatyva duos vaisių, – žurnalistams sakė Rusijos užsienio reikalų ministras. – Linkime jiems sėkmės.“

Tačiau M. J. Zarifas perspėjo, kad Iranas ir toliau mažins savo įsipareigojimus pagal 2015 metų sutartį, jeigu Europa neapsaugos Teherano nuo JAV sankcijų.

„Žinoma, mes žengtume trečią žingsnį“, – sakė M. J. Zarifas.

JAV pasitraukus iš susitarimo, pagal kurį buvo panaikintos sankcijos Teheranui mainais į jo branduolinės programos apribojimą, Iranas ėmėsi atsakomųjų priemonių. Šiitiška respublika pradėjo sodrinti uraną iki didesnio lygio ir sukaupė daugiau jo atsargų negu leidžia sutartis.

Pastaruoju metu šalis grasino žengti trečią žingsnį mažindama įsipareigojimus pagal minimą susitarimą.