„Labai svarbu, kad žmonės galėtų grįžti namo. Reikia atlikti virtinę juridinių procedūrų, susijusių su dokumentų įforminimu, kitais klausimais, bet procesas prasidėjo, tokios derybos vyksta“, – sakė T. Moskalkova, Maskvos miesto pedagoginiame universitete atsakinėdama į studentų klausimus.

Kaip sakė užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, Rusijos ir Ukrainos prezidentai Vladimiras Putinas ir Volodymyras Zelenskis per pokalbius telefonu du kartus aptarinėjo sulaikytų asmenų situaciją. Šie pokalbiai vyko liepos 12-ąją ir rugpjūčio 7-ąją.

Liepos viduryje Ukrainos ombudsmenė Liudmyla Denisova ir T. Moskalkova susitiko Maskvoje ir apsikeitė Rusijoje ir Ukrainoje kalinamų asmenų sąrašais bei susitarė dėl jiems reikalingos pagalbos.

Į Ukrainos pateiktą sąrašą buvo įtraukta 150 asmenų, o į Rusijos – 34 asmenys.

Vėliau Ukrainos generalinio prokuroro spaudos sekretorė Larysa Sarhan sakė, kad pasirengta iškeisti „35 į 35“.

Penki Rusijoje nuteisti ukrainiečiai Volodymyras Baluchas, Pavlo Hrybas, Mykola Karpiukas, Stanislavas Klychas ir Oleksandras Kolčenka buvo atvežti iš kolonijos į Lefertovo tardymo izoliatorių Maskvoje, rugpjūčio 20-ąją pranešė Rusijos žmogaus teisių organizacija „Memorial“.

„Dėl į Maskvą etapuotų penkių nuteistųjų sprendžiamas išdavimo Ukrainai, atlikti RF teismų skirtas bausmes, klausimas“, – sakė informuotas naujienų agentūros „Interfax“ šaltinis.

Kitą dieną ukrainiečių advokatas Valentynas Rybinas, atstovaujantis kai kuriems Ukrainoje sulaikytiems Rusijos piliečiams, „Interfax“ sakė, kad apsikeitimui rengiami rusai Maksimas Odincovas ir Aleksandras Baranovas. Televizijai „Rossija 24“ V. Rybinas sakė, kad gali būti iškeista 12 rusų.

Informuotas šaltinis „Interfax“ nurodė, kad rugpjūčio 29 dieną į Maskvą buvo perkeltas ir ukrainiečių režisierius Olehas Sencovas, Rusijoje atliekantis 20 metų laisvės atėmimo bausmę.

Taip pat pranešama, kad į tardymo izoliatorių „Lefertovo“ atvežtas ir už šnipinėjimą nuteistas ukrainietis Romanas Suščenka.