Sakydamas kalbą prie savo rezidencijos Dauningo gatvėje B. Johnsonas taip pat pareiškė nenorįs pirmalaikių parlamento rinkimų ir paragino maištaujančius konservatorių įstatymų leidėjus nežlugdyti jo derybų su Briuselių bandymu balsuoti kartu su opozicija už teisės akto projektą, galintį priversti vyriausybę atidėti „Brexit“.

Johnsono oponentai paskelbė planą blokuoti „Brexit“ be sutarties

Didžiosios Britanijos premjero Boriso Johnsono oponentai, nusistatę prieš jo planą spalio 31-ąją išvesti Jungtinę Karalystę iš Europos Sąjungos su sutartimi arba be jos, pirmadienį paskelbė teisės akto projektą, turintį užkirsti tam kelią.

Leiboristų parlamentaro Hilary Benno per „Twitter“ paskelbto įstatymo projekte sakoma, kad „šio teisės akto tikslas – užtikrinti, jog JK spalio 31-ąją neišstotų iš Europos Sąjungos be sutarties, nebent parlamentas tam pritartų“.

B. Johnsono oponentai planuoja antradienį pateikti šį projektą svarstyti parlamentui per nepaprastuosius debatus „Brexit“ klausimu.

H. Bennas sakė, kad įstatymas suteikia B. Johnsono laikui pasiekti naują susitarimą su ES per ateinantį mėnesį vyksiantį Bendrijos viršūnių susitikimą, arba siekti, kad parlamento pritartų pasiūlymui išstoti be sutarties.

Žiniasklaida: Britanijos premjeras nebeslepia plano apie pirmalaikius rinkimus

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas svarsto galimybę surengti pirmalaikius visuotinius rinkimus, jeigu jam nepritariantys parlamento nariai sugebėtų priimti įstatymo projektą, užkertantį kelią Britanijos pasitraukimui iš Europos Sąjungos be jokios sutarties, anksčiau pranešė visuomeninis transliuotojas BBC.

Remiantis pranešimu, Dauningo gatvėje buvo aktyviai svarstoma galimybė prašyti parlamento pritarti pirmalaikiams rinkimams. Atitinkamą prašymą vyriausybė galėtų pateikti parlamentui jau trečiadienį, nors galutinio sprendimo šiuo klausimu kol kas nėra, sakoma pranešime.

B. Johnsonas sušaukė neeilinį ministrų kabineto posėdį. Premjeras taip pat planuoja susitikimą su savo Konservatorių partijos nariais.

Anksčiau buvo pranešta, kad mišri parlamentarų grupė antradienį planuoja svarstymui pateikti įstatymo projektą, kuriuo norima užkirsti kelią Didžiosios Britanijos pasitraukimui iš ES be sutarties.

Toriai „maištininkai“ jau buvo perspėti, kad bus pašalinti iš partijos ir turės iš naujo dalyvauti rinkimuose, jei parems šią iniciatyvą. Vienas tokių maištininkų yra buvęs teisingumo sekretorius konservatorius Davidas Gauke'as.

Tuo metu agentūra „Bloomberg“ skelbia, kad balsavimą dėl šios iniciatyvos B. Johnsonas laikys balsavimu dėl pasitikėjimo jo vyriausybe. Jeigu pasitikėjimo negaus, premjeras paskelbs naujus rinkimus.

Rugsėjo 3 dieną parlamento nariai grįžta į darbą po vasaros pertraukos. Vėliau parlamentas darys papildomą penkių savaičių pertrauką. Į parlamentą įstatymų leidėjai vėl sugrįš likus vos dviems savaitėms iki numatytos Jungtinės Karalystės išstojimo iš ES datos.

Remiantis sociologinių tyrimų agentūros „YouGov“ neseniai atliktos apklausos rezultatais, konservatoriai ir toliau lieka rinkimų favoritai. Jei rinkimai vyktų dabar, 33 procentai britų būtų pasirengę atiduoti savo balsus už B. Johnsono vadovaujamus torius, 22 procentai respondentų balsuotų už leiboristus, o 21 procentas – už liberaldemokratus.

Jungtinė Karalystė iš ES turėtų išstoti iki šių metų spalio 31 dienos. Tačiau tai galėtų įvykti ir anksčiau, jeigu parlamentas patvirtintų „Brexit“ susitarimą. Jeigu iki išstojimo datos susitarimas patvirtintas nebus, Britanija pasitrauks be jokios sutarties.