Susitikimas įvyko tokiu metu, kai istorinis susitarimas su sukilėliais atrodo ranka pasiekiamas.

JAV pasiuntinio Zalmay Khalilzado susitikimai su Talibano atstovais Dohoje truko maždaug metus. Per šias derybas buvo siekiama užbaigti 18 metų trunkantį Amerikos karą Afganistane.

Pagrindinis susitarimo klausimas yra JAV pajėgų išvedimas mainais į kelias Talibano saugumo garantijas, platesnes taikos derybas tarp sukilėlių ir Afganistano vyriausybės, ir, galiausiai, ugnies nutraukimą.

Z. Khalilzadas, buvęs JAV ambasadorius Afganistane ir Irake, į Kabulą atvyko sekmadienį vakare, po devintojo derybų su Talibanu rato Kataro sostinėje.

Su A. Ghani jis susitiko tuomet ir pirmadienį, kai Afganistano lyderiui pademonstravo JAV ir Talibano susitarimo projektą, sakė pareigūnai.

„Jis peržiūrės dokumentą ir diskusijos su ambasadoriumi Khalilzadu bei komanda tęsis“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė A. Ghani patarėjas Waheedas Omaras. Jis pridūrė, kad papildomos detalės bus pateiktos vėliau pirmadienį.

Afganistano vyriausybės vadovas Abdullah Abdullah pareiškime nurodė, kad taip pat buvo informuotas ir patikintas dėl „visapusiškos ir tvarios taikos Afganistane“.

Šios diskusijos yra reikšmingos, nes Afganistano vyriausybė iki šiol iš esmės būdavo neįleidžiama į derybas, nors bet kokiame susitarime galiausiai Talibano būtų reikalaujama kalbėtis su A. Ghani, kurį talibai laiko JAV marionete.

Sekmadienį Z. Khalilzadas sakė, kad JAV ir Talibanas yra prie susitarimo užbaigti ilgiausią Amerikos karą slenksčio ir kad susitarimas sumažins smurtą bei sudarys sąlygas „tvariai taikai“.

Tačiau deryboms net ir pasiekus numanomą galutinę fazę, smurtas visame Afganistane tęsiasi.

Šeštadienį Talibanas pabandė užimti Kundūzo miestą šiaurėje, o sekmadienį pradėjo operaciją Pole Chomri mieste – kaimyninės Baglano provincijos sostinėje.

Afganų pareigūnai pirmadienį pranešė, kad Pole Chomri išvalytas nuo Talibano kovotojų.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo anksčiau buvo išreiškęs viltį, kad taikos susitarimas galutinai bus sudarytas iki rugsėjo 1-osios, prieš Afganistano rinkimus, turinčius įvykti rugsėjo 28 dieną.

Talibano atstovas Katare Suhailas Shaheenas šeštadienį sakė, kad susitarimas „beveik užbaigtas“, bet nenurodė, kokių yra likusių kliūčių.