Pirmadienio rytą iš Lesbo į Salonikus išplaukė keltas su 640 migrantų, daugiausia vaikų, moterų ir šeimų. Vėliau pirmadienį migrantus turėtų plukdyti dar vienas laivas.

Iš viso Vyriausybė ketina iš Lesbo salos perkelti 1 500 žmonių, pranešė visuomeninis transliuotojas ERT.

Pastarosiomis dienomis tūkstančiai migrantų iš Turkijos persikėlė į Graikijos salas Egėjo jūroje, pablogindami ir taip prastą situaciją migrantų stovyklose.

Stovyklos yra numatytos 6 338 žmonėms, tačiau šiuo metu jose gyvena apie 25 000 prieglobsčio prašytojų.

Jungtinių Tautų (JT) pabėgėlių reikalų agentūros UNHCR teigimu, vien šiemet į Graikiją jūros keliais atvyko 23 700 migrantais.

Pagal 2016-ųjų ES-Turkijos susitarimą, Graikija atvykėlius apgyvendina salose ir svarsto jų prieglobsčio prašymus. Dalis jų yra įleidžiami į ES, o kiti yra sugrąžinami Turkijai.

Susitarimus siekta uždaryti Balkanų migracijos koridorių, per kurį 2015-2016 m. sandūroje į Europą pateko per milijoną migrantų. Balkanų šalys, siekdamos sustabdyti nevaldomą migraciją, taip pat uždarė savo sienas migrantams.

Vis dėlto imigrantai atvyksta sparčiau, nei Graikijos institucijos gali apsvarstyti jų prieglobsčio prašymus.

Naujoji Graikijos konservatorių Vyriausybė pažadėjo paspartinti prieglobsčio prašymų nagrinėjimą ir sugriežtinti sienų kontrolę, taip sumažinant naštą Egėjo jūros salų gyventojams.