Imigracijos ir pasienio apsaugos ministerija paskelbė nutraukianti sutartį su viena Australijos remiama bendrove, valdančia stovyklas Manuso saloje.

Ministerija pavadino sutarties su saugumo ir kitas paslaugas teikusios „Paladin Holdings“ nutraukimą „kol kas svarbiausiu žingsniu užbaigiant Manuso provincijoje [migracijos] kontrolę regiono lygiu“.

Australija beveik du pastaruosius dešimtmečius uždarinėdavo į šalį valtimis vykstančius migrantus ir potencialius prieglobsčio prašytojus į Manuso, Nauru ir Kalėdų salose esančiuose atokiuose sulaikymo centruose.

Šių stovyklų veiklą smerkia Jungtinės Tautos, bet palaiko pagrindinės Australijos partijos, o jose sulaikomi žmonės jau ne kartą yra skelbę bado streikus, rengę demonstracijas ir mėginę nusižudyti.

Anot ministerijos, Manuse likę 64 migrantai bus perkelti į Port Morsbį ar į naujus namus užsienyje.

Su viena Papua Naujosios Gvinėjos kompanija bus sudaryta sutartis dėl laikino paslaugo teikimo, o dalis centrų bus pertvarkyti į švietimo įstaigas, pridūrė ministerija.

Papua Naujosios Gvinėjos gyventojai skundėsi tapę Australijos migracijos politikos dalimi, nuogąstaudami, kad dėl to jų šalis yra stigmatizuojama, netenka policijos dėmesio ir kitų labai reikalingų išteklių.

„Užbaigiant [migracijos] kontrolę regiono lygiu Manuso bendruomenė galės atkurti savo tapatybę atskirai nuo šio klausimo“, – pareiškė ministras Petrusas Thomas.

Tuo metu australų vyriausiasis auditorius tiria, kaip „Paladin“ – turėjusiai mažai patirties, nedidelį kapitalą ir palaikiusiai ryšius su vienu įtakingu Papua Naujosios Gvinėjos politiku – pavyko pasirašyti su vyriausybe daugiau nei 420 mln. Australijos dolerių (258 mln. eurų) vertės sutartį.