Pontifikas lankysis Mozambike, Madagaskare ir Mauricijuje. Šias šalis popiežius Jonas Paulius II aplankė 1988 ir 1999 metais.

Analitikai mano, kad popiežiaus sprendimas aplankyti vienas skurdžiausių pasaulio valstybių – Mozambiką ir Madagaskarą – rodo solidarumą dvasininko, kuris, iki tapdamas popiežiumi, buvo dažnas svečias Argentinos lūšnų miesteliuose.

Pirmiausia Šventasis Tėvas vyks į Mozambiką. Prieš vizitą popiežius įrašė vaizdo žinutę portugalų kalba, skirtą mozambikiečiams. Vaizdo įraše minimas ir popiežiaus Jono Pauliaus II vizitas.

Deja, bet Pranciškus, žinomas „vargšų popiežiaus“ vardu, turės laiko aplankyti tik šalių sostines.

Tai nuliūdino Mozambiko miesto Beiros gyventojus, kur kovą praūžęs ciklonas „Idai“ pražudė mažiausiai 600 žmonių ir be pastogės paliko dar šimtus tūkstančių.

Nuo katastrofos prabėgus pusei metų, daugelis žmonių vis dar neturi namų, jiems trūksta maisto.

„Tikėjausi, kad popiežius atvyks ir praeis Beiros žeme“, – naujienų agentūrai AFP sakė 45-erių Maria de Paz. Visgi moterį kiek nuramino tai, kad dalis nuo stichijos nukentėjusių žmonių bus Mozambiko sostinėje Maputu, kur galės susitikti su pontifiku.

Išplatintame vaizdo įraše Pranciškus numatė šį nusivylimą.

„Nors ir negaliu vykti už sostinės, mano širdis yra su jumis visais, joje yra ypatinga vieta tiems, kurie gyvena sunkiomis sąlygomis“, – sakė Pranciškus, pridurdamas: „Jūs visi esate mano maldose.“

„Popiežius turi nešti viltį“

Pasak šalies užsienio reikalų ministro Jose Pacheco, besiruošdama popiežiaus vizitui, Mozambiko vyriausybė išleido 300 tūkst. eurų, už kuriuos suremontavo Maputu katedrą ir sutvarkė miesto kelius.
Popiežius į Mozambiką atvyks praėjus mėnesiui po to, kai šalies Vyriausybė pasirašė istorinį taikos susitarimą su buvusiais sukilėliais „Renamo“, kurie dabar sudaro pagrindinę opozicijos partiją.

16 metų trukęs pilietinis karas suniokojo šalį, o „Renamo“ niekada taip ir nenusiginklavo.

Vaizdo įraše Pranciškus pabrėžė būtinybę „broliškai susitaikyti Mozambike ir visoje Afrikoje, tik tai gali suteikti viltį pasiekti tvarią ir ilgalaikę taiką“.

Pontifikas vizito metu taip pat gali kalbėti apie ekstremizmo klausimus regione, kurį pastaruosius dvejus metus nuolat puolė džihadistai, pražudę per 300 žmonių.

Mišios Antananaryve

Šventasis Tėvas po Mozambiko vyks į Madagaskarą, vieną skurdžiausių valstybių pasaulyje, kur du trečdaliai žmonių išgyvena iš mažiau nei 2 dolerių per dieną.

Be įprastų tokiais atvejais vizitų į Prezidentūrą ir kunigų seminariją, Pranciškus lankysis ir karjere, kur pakalbės su darbininkais.

„Į didingas popiežiaus aukojamas Mišias turėtų atvykti 800 tūkst. žmonių“, – sakė vietos vyskupų konferencijos koordinatorius Gabrielis Randrianantenaina. Mišios vyks Soamandrakizajaus vyskupijos teritorijoje.

Organizatoriai Šv. Mišioms parengė 60 ha plotą į šiaurę nuo sostinės Antananaryvo.

Pranciškus savo vizitą užbaigs trumpu apsilankymu santykinai stabiliame ir klestinčiame Mauricijuje, mažoje salų valstybėje į rytus nuo Madagaskaro, kuri vietos katalikų bendruomenė pontifiko garbei ketina pasodinti 200 tūkst. medžių.

Nors maždaug pusė Mauricijaus gyventojų išpažįsta hinduizmą, apie 30 proc. šalies gyventojų yra krikščionys, dauguma jų – katalikai.