Majamyje įsikūręs JAV Nacionalinis uraganų centras (NHC) nurodė, kad „Dorian“ sekmadienį 20 val. vietos (pirmadienį 3 val. Lietuvos) laiku buvo apie 250 km į rytus nuo Vest Palm Bičo Floridoje. Uraganas tebėra katastrofiškos penktos kategorijos, skelbia meteorologai.

Audros nešamo vėjo gūsiai siekia 290 km per val. greitį, o uraganas slenka vakarų kryptimi 7 km per val. greičiu.

Pasak NHC specialistų, artimiausiomis valandomis audrai turėtų rengtis Floridos rytinės pakrantės gyventojai. Jie perspėja, kad stiprūs vėjai ir pavojingos audros vėliau šią savaitę gali pasiekti ir Džordžijos, Pietų ir Šiaurės Karolinų pakrantes.

Tuo metu Džordžijos gubernatorius Brianas Kempas sekmadienį paskelbė pakrantėje esančių valstijos gyvenviečių evakuaciją.


„Nuo rytojaus vidurdienio asmenys, gyvenantys ryčiau I-95 greitkelio Brajano, Kamdeno, Čatamo, Glino, Liberčio ir Makintošo apygardose, privalo evakuotis dėl uragano „Dorian“, – parašė gubernatorius socialiniame tinkle „Twitter“.

Po kelias dienas besitęsusio neaiškumo dėl audros judėjimo maršruto pietrytinėse Floridos, Džordžijos ir Pietų Karolinos valstijose buvo paskelbta evakuacija, paveiksianti šimtus tūkstančių žmonių.

Džordžijos gubernatorius Brianas Kempas sekmadienį paskelbė pakrantėje esančių valstijos gyvenviečių evakuaciją.

„Nuo rytojaus vidurdienio asmenys, gyvenantys ryčiau I-95 greitkelio Brajano, Kamdeno, Čatamo, Glino, Liberčio ir Makintošo apygardose, privalo evakuotis dėl uragano „Dorian“, – parašė gubernatorius socialiniame tinkle „Twitter“.

B. Kempas paragino gyventojus būti budrius ir likti saugiose vietose.

Bahamų laikraščio „Tribune 242“ tinklalapyje paskelbtame vaizdo įraše buvo matyti, kad viename pakrantės miestelyje vanduo pakilęs iki medinių namų stogų. Purviname rudame vandenyje plūduriavo apsivertusios valtys, medinės lentos, medžių šakos ir kitos nuolaužos.

Bahamų premjeras Hubertas Minnisas per spaudos konferenciją ašarodamas kalbėjo, kad „tai tikriausiai yra liūdniausia ir blogiausia diena mano gyvenime“, informavo leidinys „Nassau Guardian“.




Trumpas: uraganas „Dorian“ gali tapti galingiausia audra istorijoje

JAV prezidentas Donaldas Trumpas sekmadienį paragino Floridos, Pietų ir Šiaurės Karolinų, Džordžijos bei Alabamos valstijų gyventojus būti budrius artėjant uraganui „Dorian“.

„Be Floridos, Pietų Karolina, Šiaurės Karolina, Džordžija ir Alabama veikiausiai nukentės stipriau, nei manyta“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

„[Šis uraganas] atrodo kaip galingiausias iš kada nors įvykusių uraganų. [Jis] jau penktos kategorijos. Būkite visi atsargūs! Telaimina jus Dievas!“ – parašė D. Trumpas.

Uraganas „Dorian“ sekmadienį sustiprėjo iki katastrofiškos 5 kategorijos pagal penkiabalę Saffiro-Simpsono skalę, pranešė Majamyje veikiantis Nacionalinis uraganų centras.

Pietų Karolinos gubernatorius Henry McMasteris sekmadienį taip pat paskelbė pirmadienio vidurdienį įsigaliosiančią privalomąją gyventojų evakuaciją pakrantėje įsikūrusiose gyvenvietėse, kur gyvena apie 800 tūkst. žmonių.

„Atsižvelgdami į audros stiprumą ir nenuspėjamumą privalome pasiruošti visiems įmanomiems scenarijams“, – teigė H. McMasteris.

Gretimoje Šiaurės Karolinos valstijoje taip pat buvo paskelbta nepaprastoji padėtis.