Baglano provincijos sostinė buvo užpulta kelios valandos po to, kai JAV pasiuntinys Zalmay Khalilzadas sakė per derybas Katare perspėjęs Talibaną, kad „toks smurtas privalo liautis“. Tačiau jis atrodė pasiryžęs siekti susitarimo, pagal kurį maždaug 14 tūkst. Afganistane likusių JAV karių būtų išvesti mainais į Talibano garantijas, kad Afganistanas nebus naudojamas kaip starto aikštelė atakoms pasaulyje.

Pasak Z. Khalilzado, JAV ir talibų derybininkai „yra prie susitarimo slenksčio“.

Z. Khalilzadas sekmadienį lankosi Kabule, kur turi informuoti Afganistano vyriausybę apie dar negalutinį susitarimą, kuriuo siekiama užbaigti 18 metų trunkantį konfliktą. Ir jis, ir Talibanas patvirtino, kad naujausias derybų ratas baigėsi.

Atakos laikomos veiksniu, stiprinančiu Talibano derybines pozicijas. Talibanas kontroliuoja ar daro įtaką maždaug pusėje Afganistano teritorijos ir šiuo metu yra stipriausias nuo JAV vadovautos invazijos 2001 metais. Kai kurie kritikai perspėja, kad Talibanas paprasčiausiai laukia amerikiečių pasitraukimo ir kad ugnies nutraukimo – kitos JAV sąlygos derybose – išvedant užsienio pajėgas tikriausiai nebus.

Baglano provincijos policijos viršininko atstovas Jawedas Basharatas sakė, kad susišaudymai tęsiasi provincijos sostinės Pole Chomri pakraščiuose. Pranešimų apie aukas kol kas nebuvo.

Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad apsiaustas gubernatoriaus namas.

Šeštadienį Talibanas atakavo vieną didžiausių šalies miestų Kundūzą, kur žuvo mažiausiai 16 ir buvo sužeista dar beveik 100 žmonių. Vidaus reikalų ministerija sekmadienį pranešė, kad Talibanas iš šio miesto išstumtas, bet kai kurie kovotojai pabėgo į Baglaną.

Paskelbtų detalių apie naujausią taikos derybų ratą nebuvo daug. Talibano atstovas Katare Suhailas Shaheenas sakė, kad sekmadienį bus aptarti techniniai klausimai.