Tokie griežti Pchenjano perspėjimai pasirodė vis dar neprasidėjus darbinio lygio dvišalėms deryboms, dėl kurių birželį susitarė Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas ir JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

Pastarosiomis savaitėmis nebuvo padaryta jokios pažangos, o Šiaurės Korėja, protestuodama prieš JAV ir Pietų Korėjos bendras karines pratybas, surengė virtinę ginklų bandymų.

„Mūsų lūkesčiai dėl dialogo su JAV palaipsniui blėsta, ir esame priversti peržiūrėti visas priemones, kurių iki šiol ėmėmės“, - užsienio reikalų viceministrę Choe Son Hui cituoja oficialioji Šiaurės Korėjos naujienų agentūra KCNA.

Ji užsiminė apie anksčiau šią savaitę paskelbtus M. Pompeo komentarus; JAV valstybės sekretorius Pchenjano veiksmus pavadino „nesąžiningu elgesiu“, kurio neįmanoma ignoruoti.

Pasak Choe Son Hui, tokia amerikiečių diplomatijos vadovo kalba buvo nederama, erzinanti ir įžeidžianti.

Šiaurės Korėjos užsienio reikalų viceministrė perspėjo JAV „nebandyti mūsų kantrybės, jei jos nenori po to smarkiai apgailestauti“.

Praėjusią savaitę Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministras Ri Yong Ho pavadino M. Pompeo „Amerikos diplomatijos nuodingu augalu“ ir sakė, kad „skeptiškai“ vertina perspektyvas su juo derėtis.

Po metus trukusio didelės įtampos laikotarpio ir abipusių grasinimų JAV prezidentas D. Trumpas ir Kim Jong Unas praeitais metais Singapūre surengė savo pirmąjį istorinį susitikimą. Per jį abu lyderiai išsakė miglotų įsipareigojimų siekti „Korėjos pusiasalio denuklearizacijos“.

Antrasis jųdviejų susitikimas, vasarį surengtas Hanojuje, iširo tvyrant nesutarimams dėl Pchenjanui taikomų sankcijų švelninimo ir Šiaurės Korėjos nuolaidų.