Irano Islamo Respublika jau turi sukaupusi 241,6 kg mažai prisodrinto urano – 36,6 kg daugiau nei skelbė turinti liepos pradžioje ir 38,8 kg daugiau nei leidžiama branduoliniu susitarimu, penktadienį skelbė Vienoje įsikūrusi agentūra, kurios ataskaitą gavo dpa naujienų agentūra.

Teheranas palengva vykdo planą žingsnis po žingsnio pasitraukti iš susitarimo – tai šalies atsakas JAV, pernai nusprendusioms vienašališkai pasitraukti iš pakto ir atnaujinti griežtas Irano naftos pramonei skiriamas sankcijas.

IAEA ataskaita patvirtina, kad Iranas šiuo metu sodrina uraną iki 4,5 proc. – daugiau nei 3,67 proc., kuriuos leidžia susitarimas. Vis dėlto ataskaita rodo, kad Iranas nepakėlė sodrinimo lygio aukščiau, nei jo būta liepos pradžioje.

2015 metų susitarimas riboja Irano urano gamybą ir sodrinimo lygį, juo siekiama užkirsti kelią šaliai prikaupti medžiagų, kurias galėtų panaudoti branduolinių galvučių gamybai. Vakarų šalys ypač stengiasi sumažinti santykių įtampą su Iranu. Ketvirtadienį jos nukėlė planus įkurti Europos šalių misiją, skirtą apsaugoti laivybą Hormūzo sąsiauryje – kaip prioritetą ES iškėlė derybų su Iranu atnaujinimą.