Gruzijos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad pastebėjo „karinės technikos ir personalo mobilizaciją“ prie Čorčanos gyvenvietės, kur įrengtas Sakartvelo patikrinimo postas.

Tokia situacija gali sukelti „rimtą konfrontaciją“, penktadienį sakė Gruzijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Mari Narčemašvili naujienų agentūrai AFP.

Ketvirtadienį vykusiose derybose, kurioms tarpininkavo Europos Sąjunga ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO), Pietų Osetija pareikalavo, kad iki penktadienio 3 val. Grinvičo (6 val. Lietuvos) laiku Gruzijos policija panaikintų minimą kontrolės postą, sakė vienas susitikimo dalyvių.

„Jeigu ši sąlyga nebus įgyvendinta, [Pietų Osetijos] vyriausybė imsis visų teisinių priemonių, kad užtikrintų Pietų Osetijos žmonių saugumą ir apsaugotų valstybės sieną“, – pareiškė Pietų Osetijos atstovas Jegoras Kočijevas interviu televizijai.

J. Kočijevas atstovauja Pietų Osetijai Incidentų prevencijos ir reagavimo mechanizmo (IPRM) susitikime, kuriame siekiama aptarti saugumo padėtį tarpininkaujant ES ir ESBO.

ESBO ketvirtadienį paskelbtame pranešime sakoma, kad „naujausi įvykiai prie administracinės sienos ribos padarė neigiamą poveikį bendrai saugumo situacijai“.

Susitikime vyko audringi ginčai dėl pasienio posto ir derybos buvo „nutrauktos“, nurodoma jame.

Pietų Osetijos pareigūnai sako, kad šis patikrinimo postas yra atsiskyrusio regiono teritorijoje, šalia Uistos gyvenvietės, Gruzijoje žinomos kaip Cnelisi.

Nesutarimai dėl sienos ribos paaštrėjo tvyrant įtampai tarp Tbilisio ir Maskvos dėl Gruzijos siekio tapti NATO ir ES nare.

Anksčiau įtampa per kraštus išsiliejo 2008 metų rugpjūtį, kai Gruzija trumpai kariavo dėl Pietų Osetijos ir kito atsiskyrusio jos regiono Abchazijos.

Šis šimtų gyvybių iš abiejų šalių pareikalavęs karas kilo Tbilisiui pradėjus didelę karinę kampaniją prieš Maskvos palaikomas Pietų Osetijos pajėgas, kurios iš pabūklų apšaudė vietinių gruzinų kaimus.

Maskva į tai reagavo ginkluotu įsiveržimu į Gruzijos teritoriją – buvo užimti dideli šalies plotai, bombarduojami įvairūs objektai – o paskui patraukė savo kariuomenę į separatistų anklavus.

Laimėjusi šį trumpą karą Rusija oficialiai nepriklausomomis valstybėmis pripažino Pietų Osetiją ir Abchaziją, užsitikrindama šių abiejų teritorijų, kuriose Maskva turi dvi karines bazes, kontrolę.

Tbilisis ir Vakarai pasmerkė šį žingsnį kaip neteisėtą 20 procentų Gruzijos teritorijos karinę okupaciją.