Kim Jong Unui buvo mažiau nei 30 metų, kai 2011 metų pabaigoje jis paveldėjo valdžią iš savo tėvo Kim Jong Ilo. Bėgant metams jis sustiprino savo įtaką valdydamas geležiniu kumščiu, asmeniškai prižiūrėjo keturis iš šešių branduolinių bandymų ir įvykdė mirties bausmę už valstybės išdavystę nuteistam savo dėdei.

Kim Jong Unas oficialiai yra Darbininkų partijos pirmininkas ir aukščiausiosios valdančiosios institucijos Valstybės reikalų komisijos pirmininkas, o 1994 metais miręs jo senelis yra Šiaurės Korėjos amžinasis prezidentas.

Valdžios sprendimus mechaniškai patvirtinantis parlamentas – Aukščiausiasis Liaudies Susirinkimas – ketvirtadienį pritarė virtinei konstitucinių pataisų, užtikrinančių, parlamento vadovo Choe Ryong Hae žodžiais, Kim Jong Uno „monolitinį vadovavimą“.

Naujas Konstitucijos punktas skelbia, kad Valstybės reikalų komiteto pirmininkas yra „KLDR (Šiaurės Korėjos) partijos, valstybės ir ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas, remiantis visų Korėjos žmonių valia ir troškimu“, skelbiama Valstybinės Korėjos centrinės naujienų agentūros (KCNA) pranešime, remiantis Choe Ryong Hae.

Būdamas Valstybės reikalų komiteto vadu Kim Jong Unas taip pat turi teisę leisti dekretus, skirti ir atleisti diplomatinius pasiuntinius.

Jo statusas „yra toliau konsoliduojamas, siekiant tvirtai užtikrinti Aukščiausiosio Lyderio monolitinį vadovavimą visiems valstybės reikalams“, pridūrė Choe Ryong Hae.

KCNA pranešime būdvardis „monolitinis“, apibūdinant Kim Jong Uno lyderystę, buvo panaudotas penkis kartus. Pats lyderis parlamento sesijoje nedalyvavo.

Šie pakeitimai „toliau užtikrina Kim Jong Uno vienvaldystę, sprendžiant visus nacionalinius reikalus“, sakė Pietų Korėjos privačios nepelno organizacijos „Sejong Institute“ ekspertas Cheong Seong-Changas.

„Pagal naująją konstituciją Kim Jong Unas, kaip Valstybės reikalų komiteto pirmininkas, savo misija ir valdžia priartėjo prie Kim Il Sungo jo prezidentavimo laikais“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

Naujai deklaruojama jo diplomatinė valdžia „atspindi jo norą vadovauti diplomatiniams reikalams ir išplėsti savo vaidmenį juose. Tai gali apsunkinti užsienyje dirbančių Šiaurės Korėjos diplomatų naštą – [jiems reikės] pademonstruoti pasiekimų“, pridūrė ekspertas.

Kim Jong Uno valdžios stiprinimas vyksta Pchenjano ir Vašingtono branduolinėms deryboms atsidūrus aklavietėje po pernai įvykusių JAV ir Šiaurės Korėjos lyderių derybų Singapūre ir vasarį surengto susitikimo Hanojuje. Pastarasis žlugo nepasiekus jokio susitarimo.

Birželį ekspromtu surengtame susitikime Korėjos pusiasalį skiriančioje Demilitarizuotojoje Zonoje (DMZ) JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Kim Jong Unas susitarė pradėti derybas darbo grupių lygmenyje, tačiau kol kas šis dialogas neprasidėjo.

Pchenjanas reiškia nepasitenkinimą dėl JAV ir Pietų Korėjos bendrų karinių pratybų ir pastarosiomis savaitėmis paleido virtinę raketų.